Iranski zvaničnik: S. Arabija ne bi izdržala pred nama više od dva dana

Iranska vojska tokom vojne parade u Teheranu prezentirala je razne jedinice (Reuters)

Pukovnik Khorram Tousi, viši savjetnik vrhovnog komandanta iranske vojske, izjavio je da Saudijska Arabija nije u stanju izdržati vojne kapacitete Irana više od 48 sati, pozvavši tu državu da ne priča o stvarima koje su prevelike za nju, kako je rekao.  

U intervjuu za iranski radio dodao je da Saudijska Arabija ne treba davati izjave protiv Irana koje su nesrazmjerne veličini i vojnim sposobnostima Kraljevine.

Rekao je da strategija njegove države nije suprotstavljanje državama regije niti će to biti, naglasivši da je Amerika cilj Irana u bilo kojim konfrontacijama.  

Taj iranski zvaničnik izjavio je da je politika “arogantnih sila” u regiji oslanjanje na posredničke ratove. Prema njegovim riječima, zračni udari ne mogu riješiti stanje na terenu jer o ishodu rata odlučuju kopnene trupe. 

Ugovori o kupovini oružja  

Te izjave vremenski su se podudarile sa zahtjevima koje je iranski predsjednik Hassan Rouhani uputio zapadnim zemljama da prestanu “pljačkati države regije” kroz ugovore o kupovini oružja, naglasivši da je dijalog jedino rješenje za krize u regiji.

Tokom vojne parade u Teheranu povodom Dana vojske Rouhani je rekao da će njegova zemlja proizvesti i kupiti bilo koje oružje koje joj bude trebalo i da neće čekati odobrenje svijeta. Također je naglasio da oružane snage njegove države ne predstavljaju opasnost za susjedne zemlje. 

Iranska vojska predstavila je razne jedinice i arsenal teškog i lakog naoružanja, rakete i protivraketne sisteme u prisustvu vojnih komandanata.  

S druge strane, tokom sastanka s predstavnicima Ministarstva obavještajnih poslova iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, pozvao je Vladu da formira defanzivno-ofanzivni obavještajni program za suprotstavljanje “neprijatelju” kako bi se omogućilo Iranu da nametne svoju kontrolu.  

Pojedine krize u regiji predstavljaju arenu indirektnog sukoba između Irana i Saudijske Arabije, pa tako u Jemenu Rijad optužuje Teheran da pruža podršku pokretu Husi, što iranske vlasti odbacuju.

Izvor: Al Jazeera i agencije