Iranu 32 milijarde odmrznutih sredstava

Iran: 28 milijardi dolara bit će proslijeđeno u Centralnu banku, dok će četiri milijarde dolara biti prebačene u državnu kasu (AP)

Iran će dobiti 32 milijarde dolara odmrznutih sredstava nakon ukidanja sankcija Teheranu u skladu sa sporazumom postignutim sa svjetskim silama o iranskom nuklearnom programu, izjavio je direktor iranske Centralne banke Valiollah Seif.

Kako je precizirao, 28 milijardi dolara bit će proslijeđeno u Centralnu banku, dok će četiri milijarde dolara biti prebačene u državnu kasu kao dio koji pripada Vladinom budžetu, prenosi AFP.

Ta sredstva se mogu koristiti za kupovinu i uvoz robe, a Centralna banka planira ih zadržati “na centraliziranim i sigurnim računima” u inozemstvu, dodao je Seif.

Sredstva se odmrzavaju nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju proteklog vikenda potvrdila da je Iran ispoštovao mjere nametnute sporazumom sa globalnim silama, koji je u julu postignut u Beču.

Povratak na svjetska tržišta

Ukidanje sankcija znači povratak Irana na svjetska tržišta nakon godina izolacije, a međunarodne sankcije godinama su gušile ekonomiju te zemlje.

Zabrana poslovanja sa iranskim bankama, uvoz iranske nafte te zamrzavanje državne i privatne imovine doprinijeli su sporom, čak i negativnom ekonomskom rastu Irana.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je ranije izjavio da želi privući strana ulaganja, proširiti sektore koji se bave naftom i prirodnim plinom i razvijati druge grane ekonomije.

Izvor: Agencije