Irci na referendumu podržali liberalizaciju zakona o abortusu

Zvaničnici izborne komisije u Irskoj potvrdili su rezultate izbornih anketa nakon referenduma u Irskoj i veliku pobedu zagovornika prava na abortus.

Kako prenosi Reuters, zvanični rezultati su pokazali da je 66 odsto građana Irske glasalo za ukidanje osmog amandmana na ustav te zemlje kojim se zabranjuje abortus, naspram 34 odsto onih koji su glasali za očuvanje tog amandmana.

Više od 64 odsto građana sa pravom glasa je izašlo na ovaj referendum što je, navodi agencija, jedan od rekorda izlaznosti u toj zemlji.

Irski premijer Leo Varadkar je danas kazao da velika odluka građana Irske o ukidanju zabrane abortusa propisane ustavom predstavlja kulminaciju “tihe revolucije” u toj državi.

Ministar pravde Charlie Flanagan ove rezultate je opisao kao “još jedan veliki korak napolje iz mračne prošlosti”.

Velika izlaznost na referendumu

On je ovaj referendum označio kao šansu koja se pruža jednom u generaciji.

Građani su na referendumu bili upitani da li žele da se poništi amandman na ustav iz 1983, koji nerođenom detetu i majci pruža jednako pravo na život.

Zabrana abortusa u toj zemlji je delom ukinuta 2013. godine, i to samo u slučajevima kada je život majke ugrožen.

Nezavisno od toga, irski zakon o pobačaju najstroži je u Europi i ne poznaje izuzetke čak ni u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda. 

Svake godine hiljade Irkinja koje su želele da abortiraju odlazile su u inostranstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

Više od 3,2 miliona ljudi imalo je pravo glasa na referendumu, a više od 100.000 novih glasača registrovano je uoči glasanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije