Irska eliminirala BiH i ide na EURO 2016

Reprezentacija Irske 22. je sudionik nogometnog EURO-a koji će se održati u Francuskoj od 10. juna do 10. jula 2016. godine. U uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija Irska je u Dublinu svladala Bosnu i Hercegovinu sa 2:0 (1:0) što joj je uz remi 1:1 od prije tri dana iz Zenice bilo dovoljno za prolazak na EURO.

Strijelac oba pogotka bio je Jonathan Walters (24-11m, 70).

Irska je u vodstvo stigla sredinom prvog poluvremena nakon što je Zukanović neoprezno igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a Walters je bio siguran s bijele tačke. Napadač Stoke Cityja potvrdio je pobjedu sredinom nastavka kada je iskoristio vrlo lošu reakciju Vranješa u svom kaznenom prostoru koji nije uspio očistiti ubacivanje Bradyja, pa je Walters snažnim udarcem iskosa savladao Begovića.

Za Irsku će ovo biti treći nastup na EURO-u, a drugi uzastopni nakon nastupa u Poljskoj i Ukrajini 2012. Prvi put su nastupili na završnici 1988. godine u Njemačkoj.

BiH će, pak, još morati pričekati na svoj prvi nastup na EURO-u nakon što je lani igrala na svom prvom Svjetskom prvenstvu.

Plasman na EP još su ranije osigurali Francuska, Island, Češka, Belgija, Wales, Španjolska, Slovačka, Njemačka, Poljska, Engleska, Švicarska, Sjeverna Irska, Rumunjska, Austrija, Rusija, Italija, Hrvatska, Portugal, Albanija, Turska i Mađarska, koja je u nedjelju u dodatnim kvalifikacijama izbacila Norvešku.

Posljednja dva putnika na EURO bit će poznata sutra kada su na rasporedu još dvije revanš utakmice dodatnih kvalifikacija kada su na programu utakmice Slovenija – Ukrajina (0:2) i Danska – Švedska (1:2).

Na europskoj smotri u Francuskoj nastupit će 24 ekipe koje će biti podijeljene u šest grupa po četiri.

Žrijeb je na rasporedu 12. decembra u Parizu. Poznato je kako će nositelji biti domaćin Francuska, branitelj naslova Španija, te Njemačka, Engleska, Portugal i Belgija. Hrvatska će zahvaljujući UEFA-inom koeficijentu reprezentacija biti u drugoj jakosnoj grupi, zajedno s Italijom, Rusijom, Švicarskom, Austrijom te još jednom nacionalnom selekcijom koja će biti poznata po završetku dodatnih kvalifikacija, a za to mjesto konkuriraju Ukrajina i Češka.


93. minuta: Kraj utakmice. Irska je druga reprezentacija koja se plasirala na EURO iz baraža, jučer je to za rukom pošlo Mađarskom koja je eliminirala Norvešku.


91. minuta: Odličan šut Ibiševića, ali je pogodio prečku. Žute kartone su dobili Džeko i Đurić.


90. minuta: Umjesto Whelana u igri je John O'Shea. Tri minute dodatnog vremena.


85. minuta: Četvrti korner za BiH.


83. minuta: Žuti karton za Zukanovića.


80. minuta: Umjesto Lulića ušao je Ibišević.


70. minuta: 2:0 za Irsku. Strijelac je bio Walters do koga je došla lopta nakon slobodnog udarca Irske.


69. minuta: Druga izmjena u timu BiH – umjesto Harisa Medunjanina ušao je Milan Đurić.


66. minuta: Treći korner za Irce. Ubacio je Brady, ali nije pronašao svoje saigrače.


60. Slobodan udarac je izveo Medunjanin, ali je Pjanić pogodio jednog od reprezentativaca Irske.


59. minuta: Žuti karton za Irca McCleana nakon njegovog starta nad Vranješom.


57. minuta: Zukanovića lopta pogodila u ruku kod šesnaesterca BiH, slobodan udarac za Irsku. Brady šutira, no pogađa živi zid.


55. minuta: Izmjene u reprezentaciji Irske – umjesto Hoolahana ušao je McClean, a umjesto Murphyja Long.


50. minuta: Brady faulirao Višću na desnoj strani, nedaleko od šesnaesterca Irske. Medunjanin je ubacio loptu u kazneni prostor, ali je ona završila u korneru.


48. minuta: Medunjanin je šutirao sa distance, ali nije uspio savladati Randolpha.


Počeo drugi dio meča na Aviva stadionu.

[Al Jazeera/ Emir Delić]


Selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević je pred utakmicu protiv Republike Irske u Dublinu izjavio kako je u večerašnji sastav uvrstio nekoliko svježih igrača.

„Nastojat ćemo igrati opreznije večeras. Želio sam večeras staviti u ekipu nekoliko svježijih igrača. Vrlo je važno da nam Irci ne naprave probleme na početku utakmice. Mislim da će na samom početku utakmice krenuti da pokušaju izvršiti pritisak i da nam daju gol. Ipak, spremili smo se i za to sa jačom i defanzivnijom igrom. Bitno je da ne gubimo brzo lopte“, kazao je Baždarević za BHT.

Istakao je da će igrači reprezentacije BiH koji večeras istrče na teren protiv Irske dati sve od sebe.

„Oni koji su večeras na terenu će dati sve od sebe. Ako budemo igrali sa kvalitetom koji posjedujemo i ako damo sve od sebe, možemo ostvariti naš cilj“, rekao je selektor BiH.


Novinar RTE Glenn Mason na Twitteru je objavio kako su u toku zagrijavanja:

“Kao i u petak, većina bosanskih navijača su na stadionu dosta prije početka.”

 

 


Sa zagrijavanja obje selekcije:

 

 


Iz Nogometnog saveza Irske (FAI) danas je saopćeno kako su mjere sigurnosti za večerašnju revanš utakmicu baraža za EURO 2016 protiv BiH na stadionu Aviva u Dublinu podignute na najviši stepen zbog nedavnih terorističkih napada u Parizu.

Ian Mallon, direktor komunikacija u FAI, izjavio je za irske medije da su poduzete sve mjere kako bi publika i igrači u Dublinu bili potpuno sigurni.

„Već postoji strog i temeljan plan rada na dan utakmice kada je u pitanju sigurnost na stadionu za bilo koji susret, a posebno za ovaj jer se radi o meču takozvane kategorije jedan. U tu kategoriju spada ova utakmica baraža protiv BiH. Međutim, nakon serije terorističkih napada u Parizu bezbjednost je podignuta na apsolutni maksimum“, kazao je.

„Tako će sigurnosne mjere podrazumijevati pregledavanje stadiona od strane policijskih jedinica sa psima i to nekoliko puta u toku dana, kako bi mogli na vrijeme otkriti eventualni sumnjivi paket ili uređaj. Na svim ulazima u stadionu osoblje će raditi sa mnogo pažnje usmjeren ka sumnjivim licima, detaljno će se pregledati svaka torba i pretražiti tijelo svakog pojedinca koji želi ući na tribine. Odmah nakon napada u Parizu održali smo dodatna predavanja kako bi pojačali svijest kod svih pripadnika sigurnosti od policajaca do radnika na osiguranju. Poseban naglasak je stavljen na to da moraju biti veoma oprezni. Plan evakuacije u hitnim slučajevima ponovo je utvrđen sa cijelim osobljem, kako se ne bi desilo eventualnom nagomilavanje ljudi na izlazima.“


Dolazak bh. navijača na stadion. Specijalizirani irski sportski portal napisao je: Bosanski navijači marširaju ruku pod ruku na Avivu, izgledaju veoma strašno.

 

 


Selektor nogometne reprezentacije Irske Martin O'Neill je, za razliku od meča u Zenici, napravio jednu izmjenu u početnih 11. Jonathan Walter se vraća nakon odrađene suspenzije i igrat će umjesto Stephena Warda.

Robbie Brady će igrati na mjestu lijevog bočnog.


Selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević je za uzvratnu utakmicu sa Republikom Irskom u Dublinu za odlazak na EURO 2016 napravio tri izmjene u odnosu na sastav koji je istrčao u Zenici.

Umjesto povrijeđenog Mensura Mujdže na mjestu desnog bočnog igrat će Ognjen Vranješ, a Zukanović će igrati na mjestu stopera umjesto povrijeđenog Tonija Šunjića. U bh. sastavu je i oporavljeni Haris Medunjanin. Kolašinac bi trebao početi utakmicu na poziciji lijevog defanzivnog.


 

 


Brojni bh. navijači krećući se u korteu prema stadionu Aviva napravili su pravi vatreni spektakl, a Dublinom se orila pjesma, piše bh. novinska agencija Patria.

Bh. navijači su zapalili baklje i pjevajući počeli ulaziti na stadion Aviva, a prema procjenama Zmajeve će pratiti više od 2.000 navijača.


Zvanični zapisnik pred početak meča

 

 


Dolazak irske reprezentacije na stadion:

 

I provjera terena:

 

 


Objavljeni sastavi duela u Dublinu:

Irska: Randolph, Coleman, Keogh, Clark, Whelan, McCarthy, Brady, Hoolahan, Hendrick, Walters.

BIH: Begović, Spahić, Kolašinac, Vranješ, Lulić, Zukanović, Cocalić, Medunjanin, Pjanić, Višća, Džeko.


Dolazak bh. reprezentacije na Aviva stadion:

 

 


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Dublinu protiv selekcije Republike Irske igra revanš susret baraža za nastup na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine.

Prvi meč, odigran petak u Zenici, završen je neriješenim rezultatom (1:1), ali u taboru bh. tima i dalje vlada optimizam i vjera da će ova generacija igrača, nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu prošle godine, vidjeti još jedno veliko takmičenje, prenosi Fena.

Reprezentativci Bosne i Hercegovine su u nedjelju navečer na stadionu Aviva u Dablinu obavili posljednji trening pred utakmicu u ponedjeljak.

Trenirali su svi igrači, izuzev Mensura Mujdže koji se povrijedio u prvom susretu u Zenici pa je gotovo sigurno da neće konkurirati za početni sastav, javlja Anadolija. Kapiten Edin Džeko se osjeća dobro, a njegov nastup nije pod upitnikom, iako je dobio udarac u zeničkom maglovitom duelu s Ircima. Na udarac se žalio i Ognjen Vranješ koji je zamijenio Mujdžu u Zenici, ali i on je spreman za utakmicu u Dublinu. Muhamed Bešić, koji će konkurirati za sastav nakon odrađene suspenzije od tri utakmice, ima bolove u loži, pa nije izvjesno hoće li nogometaš Evertona biti u startnoj postavi.

Republika Irska je kvalitetna ekipa i neće biti velikih iznenađenja ni u ponedjeljak, kazao je bh. selektor Mehmed Baždarević.

Bosna i Hercegovina je do sada dva puta imala priliku kroz baraž izboriti plasman na veliko nogometno takmičenje, a oba puta je nesavladiva prepreka bila selekcija Portugala.

Prvi ogled te dvije selekcije u baražu desio se u okviru kvalifikacija za SP 2010. godine u Južnoj Africi.

Tada je u prvoj utakmici Portugal u Lisabonu pobijedio sa 1:0, golom Brune Alvesa, dok je u revanšu u Zenici Portugal ponovno slavio sa 1:0, a strijelac je bio Raul Meireles.

U kvalifikacijama za EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini selekcija Bosne i Hercegovine je ponovno zauzela drugo mjesto u grupi i morala je igrati dodatne kvalifikacije, a voljom žrijeba za protivnika je i taj put dobila reprezentaciju Portugala.

U prvom meču u Zenici nije bilo golova, a Portugal je u uzvratnom susretu u Lisabonu slavio s uvjerljivih 6:2.

Izvor: Al Jazeera i agencije