Irska: Izglasan amandman o jačanju prava djece

Predloženi amandman trebao bi olakšati usvajanje djece i njihovo izmještanje iz porodica u kojima trpe nasilje.

Irska, Jeferendum, Jačanje prava djece
Zvanični podaci, nezvanični izvještaji i ankete pokazuju da je samo otprilike jedna trećina registriranih glasača izašla na referendum [AP]

Ustavni amandman o jačanju prava djece bit će usvojen i unesen u najviši zakonski akt, pošto je za njega na referendumu glasalo blizu 60 posto građana Irske, saopćili su zvaničnici u nedjelju.

Zvanični podaci, nezvanični izvještaji i ankete sa glasačkih mjesta pokazuju da je samo otprilike jedna trećina registriranih glasača izašla na referendum.

Kompletni zvanični rezultati očekuju se kasnije.

Olakšice za usvajanje djece

Predloženi amandman omogućio bi poslanicima da u Parlamentu usvoje zakone koji bi olakšali usvajanje djece, sudovima da izmještaju djecu iz porodica u kojima trpe nasilje, kao i da djeca svjedoče pred sudom.

Analitičari smatraju da neočekivano visok procenat negativnih glasova odražava protivljenje građana vlastima i neočekivanoj odluci Vrhovnog suda prošle sedmice, prenosi AP.

Sud je zaključio da je Vladina akcija distribucije pamfleta s informacijama o amandmanu o dječijim pravima bila pristrasna i da je njome prekršen Zakon o referendumu. 

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.