Oglasi

Irska ponovo najbrže rastuća ekonomija EU-a

Otočka je zemlja 2016, treću godinu zaredom, bila najbrže rastuća ekonomija Evropske unije, a trend se nastavlja i u 2017. godini.
Irska, Posao, NezaposlenostStopa nezaposlenosti u Irskoj više je nego prepolovljena u usporedbi s vremenom krizeReuters - Ilustracija

Irska je u 2016. godini ostvarila gospodarski rast 5,2 posto, čime je treću godinu zaredom potvrdila status najbrže rastućeg gospodarstva u Europskoj uniji.

Rast gospodarstva ove zemlje u prošloj je godini bio više nego trostruko veći od prosjeka 1,7 posto u eurozoni.

Taj je trend nastavljen i ove godine, na što ukazuje stopa nezaposlenosti u Irskoj, koja je gotovo više nego prepolovljena u usporedbi s više od 15 posto za vrijeme krize, prenosi Reuters.

Otvaranje novih radnih mjesta potaknulo je rast osobne potrošnje za tri posto 2016. godine, a u četvrtom je tromjesečju gospodarstvo poraslo za 2,5 posto, u usporedbi s rastom za četiri posto u prethodnom kvartalu, kako je izvijestio središnji statistički ured.

Oprez zbog Brexita

Ministarstvo financija očekuje da će se rast gospodarstva održati iznad razine od tri posto svake od iduće tri godine.

No, istovremeno se procjenjuje da bi u slučaju da Velika Britanija izgubi pristup jedinstvenom tržištu EU-a nakon napuštanja članstva bruto domaći proizvod mogao biti smanjen za 3,5 posto u desetogodišnjem razdoblju.

Irsko gospodarstvo smatra se najranjivijim u EU-u kad je u pitanju britanski izlazak iz EU-a, i to zbog snažnih trgovinskih veza s Velikom Britanijom.

Ova se zemlja brzo oporavila od teške krize, zbog koje se početkom desetljeća našla u programu međunarodne financijske pomoći.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.