Irska završila s programom pomoći

Irska je od ponedjeljka ponovo finansijski samostalna država. U ponoć je, naime, izašla iz međunarodnog programa pomoći. I dok Vlada slavi historijski uspjeh, mnogi stanovnici Irske, naročito oni u seoskim krajevima, nisu sigurni da li imaju razloga za slavlje.

Irska je uspjela zatvoriti krug. I tako se vratila na početak. Kao prva zemlja eurozone kojoj više ne treba finansijska injekcija spasa. Do sada se Irska oslanjala na paket vrijedan 65 milijardi eura, koji su joj 2010. godine odobrili evropski partneri i Međunarodni monetarni fond.

Naime, Vlada je, nakon što je bankarska kriza 2008. godine na koljena bacila domaću ekonomiju, uvela oštre mjere štednje. Premijer Enda Kenny smatra da u tome leži ključ uspjeha. Zna, međutim, da je cijena tog uspjeha dijelu stanovništva bila previsoka.

“Svjestan sam da mnogi ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem. Također znam da mnogi među vama u svakodnevnom životu nisu osjetili posljednje poboljšanje ekonomske situacije. Ali, sada je jasno da je vaše žrtvovanje bilo ključno za promjenu. Irska je sada na pravom putu”, kaže Kenny.

Preduzetnici udružuju snage

Stanovnici Malingara, gradića udaljenog oko 80 kilometara od glavnog grada Dublina, ne bi se složili s premijerom. Centar grada odumire, a prodavači razmišljaju o zatvaranju trgovina. Među njima su Rosemary Horan, njen suprug Pat Holmes i njihovo troje maloljetne djece. Rosemary je prije dvije godine dobila otkaz u izdavačkoj kući za koju je radila 20 godina.

“Bila sam veoma optimistična da ću brzo naći nešto, ali to se nije dogodilo. Nisam imala izbora, izuzev da počnem raditi samostalno, jer, znate, poslova ovdje nema”, kaže ona.

Sada pokušava preživjeti prodajući majice s irskim motivima. I ostali preduzetnici pokušali su udružiti snage. Otvorili su radnje pod istim krovom tržnog centra u kojem Rosemarin suprug, nekada inženjer u avijaciji, sada drži kafić.

“Morao sam zaraditi da platim račune. Želio sam razvijati ovaj posao i učiniti ga održivim, ali on mi trenutno ne dozvoljava način života koji sam imao prije recesije”, govori Pat Holmes, vlasnik kafića.

Trgovci gradića Malingara složni su u jednom: premijer Kenny nije upravu kada kaže da je Irska izašla iz krize. Tvrde da, zapravo, nikada nije bilo gore. I da, iako je njihovoj Vladi to pošlo za rukom, za sada nema naznaka da će u bližoj budućnosti prekinuti dužnički krug.

Izvor: Al Jazeera