Irski premijer zadovoljan britanskim nacrtom sporazuma o Brexitu

Varadkar je izjavio kako se sposobnost i hrabrost britanske premijerke stalno podcjenjuju (EPA)

Irska je ostvarila sve svoje ključne prioritete u britanskom nacrtu sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, izjavio je irski premijer Leo Varadkar nakon što je britanska premijerka Theresa May dobila podršku svojih ministara za nacrt sporazuma o Brexitu.

“Prioriteti su bili i jesu zaštita mirovnog procesa i Sporazum iz Velikog petka, odnosno slobodno kretanje i sve povezane prednosti za irske i britanske građane, potvrđivanje našeg mjesta u srcu Evropske unije te zaštita trgovine, radnih mjesta i ekonomije”,  rekao je irski premijer.

Prihvatanje nacrta sporazuma Varadkar smatra odlučujućim napretkom koji utire put za posebni samit Evropske unije kasnije ovog mjeseca.

Upitan koje će biti posljedice ako se britanski parlament odbaci sporazum, Varadkar je izjavio kako se sposobnost i hrabrost britanske premijerke stalno potcjenjuju.

Vlada podržala sporazum

Theresa May je jučer rekla kako je njena Vlada odlučila podržati predloženi nacrt sporazuma o Brexitu, prenose agencije.

„Zajednička odluka kabineta je da Vlada treba podržati nacrt sporazuma o izlasku iz EU-a“, kazala je May novinarima ispred sjedišta Vlade Velike Britanije u Downing Streetu 10 poslije petosatnog sastanka.

Ona je navela da će se danas obratiti Parlamentu, te kako čvrsto vjeruje da je odluka u najboljem interesu Velike Britanije.

Prema njenim riječima, odluka je „u nacionalnom interesu“ i ispunjava obećanje vezano za referendum o Brexitu.

„Ovo je odluka koja će biti pod intenzivnom lupom, ali se odlučivalo između građenja budućnosti države i povratka na početak i neispunjavanja obećanja proisteklih iz referenduma“, rekla je May.

Izvor: Agencije