Isa Mustafa: Neću povući nijedan potpis

Premijer Mustafa je uspješnom ocijenio posjetu kosovske delegacije SAD-u (Getty Images)

Na Kosovu ne može biti i nema institucionalne krize, a opozicija mora da odustane od svojih akcija kako bi započela diskusija u Skupštini, izjavio je danas u Prištini premijer Kosova, Isa Mustafa nakon povratka iz New Yorka.

Na konferenciji za novinare u Vladi Kosova, Mustafa je, kometarišući blokadu rada Skupštine od strane opozicije, koja od njega traži da povuče potpise sa Sporazuma o formiranju Zajednice općina sa srpskom većinom i Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kazao da je spreman da argumentuje sve postignute sporazume. On je podsjetio da je Zakon o briselskom sporazumu ratifikovan dvotrećinskom većinom glasova poslanika u Skupštini Kosova, te da se taj međunarodni sporazum ne može anulirati, prenosi Anadolija.

“Rješenje je da ja kao premijer sprovodim zakon, postoji zakon usvojen u Skupštini Kosova koji obavezuje mene i Vladu da to primjenimo i ni opozicija, ni pojedinac, ne mogu tražiti od bilo koga da radi protivzakonito i ne sprovodi zakon. Ja ću sprovoditi zakon, ništa više. Nijedan potpis ne stavljam, niti ću povući, van onoga što me ovlašćuje ili obavezuje zakon na Kosovu”, poručio je Mustafa.

Premijer Mustafa je uspješnom ocijenio posjetu kosovske delegacije Sjedinjenim Američkim Državama, za vrijeme održavanja Generalne Skupštine UN-a, tokom koje je održano na desetine sastanaka i aktivnosti na visokom nivou sa administracijom SAD-a, EU i drugih međunarodnih organizacijama, te različitih država svijeta.

Kosovsko rukovodstvo je, po riječima Mustafe, na sastancima sa predstavnicma američke administracije dobilo punu podršku za odluku o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine, za posljednja četiri sporazuma postignuta u Briselu u dijalogu sa Srbijom, za Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, za učlanjenje Kosova u UNESCO i INTERPOL, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kao i za proces transformacije Sigurnosnih snaga Kosova u Oružane snage.

“Posebnost ove posjete je bilo učešće Kosova na Globalnom samitu lidera u borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma na poziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Baraka Obame. Na tom Samitu, koji je za mene bio izuzetno važan za međunarodni razvoj, Kosovo je tretirano sa punim državnim kapacitetom kao sve druge zemlje svijeta”, kazao je Mustafa.  

Susreti sa evropskim zvaničnicima

Od susreta s visokim evropskim zvaničnima, Mustafa je izdvojio razgovore s Donaldom Tuskom, Federikom Mogherini i Dimitrisom Avramapulosom, s kojima je diskutovano o evropskim integracijama Kosova.

“Mogu reći da imamo punu podršku. Ne mogu sada govoriti o posebnim rokovima za liberalizaciju viza, ali smatra da ćemo do kraja novembra ispuniti sve kriterijume. Vi znate da smo od 95 traženih tehničkih kriterijuma ispunili 87. Ostalo je još nekoliko za koje ćemo formirati ‘Task Force’ kako bismo ih procesuirali do kraja novembra”, kazao je premijer.

Tokom svih sastanaka sa državnim delegacijama, kosovska delegacija je lobirala za državu Kosovo, učlanjenje u međunarodne organizacije i jačanje odnosa s tim zemljama.

Petodnevna posjeta SAD-u je trajala od 26. septembra do 1. oktobra i pored premijera u kosovskoj delegaciji bili su i zamjenik premijera i ministar inostranih poslova Hashim Thaci, ministar evropskih integracija Bekim Collaku i ministar unutrašnjih poslova, Skender Hyseni.

Izvor: Agencije