Iščekivanje presude za silovanje Indijke

Protiv šestorice Indijaca, koji su silovali i pretukli 23-godišnju djevojku 16. decembra u autobusu i koja je preminula u singapurskoj bolnici od povreda, trebalo bi formalno da bude podignuta optužnica u četvrtak za kidnapovanje, grupno silovanje i ubistvo, saopštila je indijska policija.

Trenutno je u toku test kojim se utvrđuje za jednog od pritvorenih nasilnika da li je maloljetan, prenijela je agencija AP.

Zahtjevi demonstranata

Tužilaštvo će zatražiti smrtnu kaznu za petoricu nasilnika, ako se potvrdi da je šesti osumnjičeni maloljetan, pošto po indijskom zakonu maloljetnici – svi ispod 18 godina, ne mogu da budu krivično gonjeni za ubistvo.

 

Mladić preminule djevojke pokušao je da je zaštiti, međutim i njega su pretukli i izbacili iz autobusa. Njegovi prijatelji kažu da je par namjeravao uskoro da se vjenča.

Indijska policija je uhapsila jednog 37-ogodišnjeg čovjeka dok je pokušavao da postavi bombu u blizini kuće jednog od osumnjičenih silovatelja, u jugozapadnom djelu New Delhija, javila je agencija AFP.

Demonstranti u Indiji gotovo svakodnevno traže od države da zaštiti bolje žene i traži oštrije kazne za one koji počine seksualno nasilje nad ženama.

Protest se iz Indije prelio i na ulice drugih svjetskih gradova, među kojima su Hong Kong, Islamabad, London i Katmandu. 

Pepeo djevojke, koju su silovali i metalnom šipkom pretukla šestorica pijanih muškaraca u autobusu u New Delhiju dok se vraćala kući iz kina sa svojim mladićem, rasut je po indijskoj svetoj reci Gang, u blizini njenog rodnog sela.

Mladić preminule djevojke pokušao je da je zaštiti, međutim i njega su pretukli i izbacili iz autobusa.

Njegovi prijatelji kažu da je par namjeravao uskoro da se vjenča, prenosi Tanjug.

Ministar unutrašnjih poslova Susilkumar Šinde rekao je da policija ima jake dokaze protiv šestorice osumnjičenih silovatelja i da se očekuje da na suđenju glavne dokaze iznese djevojkin mladić.

‘Borba je počela’

Porodica žrtve traži za šestoricu pritvorenih silovatelja smrtnu kaznu.

“Borba je tek počela. Želimo da optuženi budu obješeni i za to ćemo se boriti – do kraja”, rekao je žrtvin brat.

Indijski mediji izvještavaju o novim napadima u novoj godini, uključujući ženu koja je zapaljena u državi Utar Pradeš, kao i ženu koja je izbodena na smrt u istočnom dijelu New Delhija.

Izvor: Al Jazeera i agencije