Ischinger: EU je potreban evropski FBI

Evropski FBI bi mogao pratiti ko ulazi u zemlje Evropske unije, smatra Ischinger (EPA)

Predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger smatra da je Evropskoj uniji potrebna vrsta evropskog Federalnog istražnog biroa (FBI) kako bi evropski građani znali ko tačno ulazi u njihove zemlje.

Ischinger je u intervjuu za Deutsche Welle na temu sigurnosti u doba terorizma, ali i budućnosti EU i NATO-a u doba Donalda Trampa, ocijenio da je sigurnost “i problem i dobra prilika”.

“Uradili smo dovoljno u prošlosti, ali je istina da su mnogi ljudi, ne samo u Njemačkoj već i u drugim zemljama, postali isfrustrirani naporima EU-a da pruži veću sigurnost”, kaže njemački diplomata.

Istovremeno, ukazuje on, sigurnost pruža i priliku da, ukoliko EU uspije da djeluje jedinstveno i učini više kako bi osigurala da i vanjska sigurnost i unutrašnja sigurnost budu zagarantirane i poboljšane, i da prihvatanje EU kao projekta dobije novi podstrek.

“Pitanje je šta se može učiniti da se do maksimuma poboljša unutrašnja koordinacija i koordinacija na nivou EU-a, jer, kako građani Unije to vide, nije prihvatljivo da u Evropu dolazi ogroman broj građana, a da pri tom ne znamo ko nam tačno ulazi u zemlje”, objašnjava on.

Praćenje prelazaka

Ischinger napominje da je on sam zagovornik dobrodošlice izbjeglicama koji dolaze iz očajničkih situacija kakva je u Siriji, ali naglašava da Evropska unija, istovremeno, mora biti sposobna da prati te ljude dok prelaze iz Italije u Francusku, Njemačku, Belgiju…

“Od onih sam koji vjeruju da je ono što nam je zaista potrebno u EU neka vrsta evropskog FBI-ja, vrsta policijske operacije na nivou EU-a koja može da uhvati počinioca zločina, čak i ako on prelazi preko granica”, ističe Ischinger, dodajući da je dio problema to što EU ima otvorene granice, a nema odgovornosti jedne službe na nivou Unije.

On upozorava da je situacija sada izuzetno opasna i predviđa da će 2017. biti godina neizvjesnosti bez presedana, vojnih rizika i ogromnih opasnosti ne samo po EU, već i po vanjsku sigurnost Unije pri čemu, kaže, misli na Rusiju, terorizam i druge prijetnje.

“Zato mislim da je ovo pravi trenutak da EU načini korak naprijed i osnuje odbrambenu uniju, udruži resurse u oblasti odbrane i unutrašnje sigurnosti”, navodi Ischinger.

On, također, izražava zabrinutost zbog mogućnosti da se strani faktor umiješa u izbore neke zemlje, kao što Sjedinjene Američke Države tvrde da im se dogodilo s ruskim hakiranjem.

“Ako je to moguće u SAD-u, onda će to, očito, biti moguće i u Evropi. Imat ćemo ne samo manipulacije putem lažnih informacija koje će donijeti pojedinci ili grupe, ili neke desničarske ili ljevičarske radikalne grupe, već i od strane nekih vlada koje mogu praviti problem. Takav je, ukratko, novi svijet i moramo za njega biti spremni”, ističe Ischinger.

Izvor: Agencije