Ischinger: Trump objavio rat bez oružja Evropskoj uniji

Ischinger smatra kako su Evropljani poslali pogrešne signale nakon Trumpovog izbora da su se nemoćni zaštititi bez pomoći Amerikanaca (EPA)

Wolfgang Ischinger, predsjedavajući Minhenske konferencije o sigurnosti i odbrambenim politikama, smatra da je američki predsjednik Donald Trump objavio rat bez oružja Evropskoj uniji i zadao udarac odnosima između dvije obale Atlantskog okeana izjavom da smatra Brexit velikim korakom te podsticanjem drugih evropskih država da slijede primjer Britanaca.

Ranije ove sedmice, Ischinger je rekao u Berlinu da bi bilo kakav Trumpov pokušaj podjele Evropske unije stvorio stvarnu krizu između Evrope i SAD-a. Evropljani moraju imati povjerenja u sebe i tražiti od Amerikanaca da ne prekoračuju svoje granice, izjavio je on.  

Trumpove izjave kako vjeruje svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu jednako kao i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel odražavaju nešto neprirodno i izazivaju zabrinutost, i u suprotnosti su s uobičajenom praksom američkih predsjednika da se distanciraju od Kremlja, izjavio je on.   

Kraj Zapada kojeg svi slijede

Ovaj njemački diplomata, koji predsjedava Minhenskom konferencijom još od 2008. godine, savjetovao je Evropu da zauzme čvrst stav prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu ukoliko bude insistirao da za novog američkog ambasadora u EU nametne svog kandidata Teda Mallocha, koji gaji antagonizam prema ovom savezu evropskih država.

 „U tom slučaju, evropski lideri trebaju kontaktirati Bijelu kuću i savjetovati je da opozove kandidaturu Mallocha, kako bi Sjedinjene Američke Države izbjegle javni šamar koji Evropljani ne žele“, smatra on. 

Ischinger kaže da izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a znači kraj Zapada koji je nosio baklju dok su ga svi drugi slijedili. Smatra da se od Evrope traži da nadoknadi ovaj gubitak i premosti zapadni jaz kao model i kao uzor, kako se ne bi izgubile ljudske vrijednosti, slobode, dostojanstvo i uloga pojedinca.  

Skrenuo je pažnju na to da niko ne zna u kom pravcu ide SAD sa Trumpom na čelu, koji ne shvata razliku između ugovora o izvođenju građevinskih radova i vanjske politike.

Prema njemu, novi američki predsjednik izaziva zabrinutost „budući da sve do sada nije precizirao ko su njegovi partneri, niti je obznanio svoju vanjsku politiku prema Rusiji, NATO-u i Evropskoj uniji.“

S druge strane, Ischinger smatra kako su Evropljani poslali pogrešne signale nakon Trumpovog izbora da su nemoćni zaštititi sami sebe bez pomoći Amerikanaca.

Od Evropljana se traži da determiniraju imaju li aspiracije ka osnivanju odbrambene unije EU-a ili ne, te da shvate da evropska izdvajanja za odbranu trebaju određivati oni, a ne činovnici američkog ministarstva odbrane (Pentagon), smatra on.

Minhenska konferencija

Na ovogodišnjoj Minheskoj sigurnosnoj konferenciji sudjelovat će predsjednici država i vlada te ministri vanjskih poslova i odbrane iz više od šezdeset država.

Pored visokih njemačkih zvaničnika, konferenciji prisustvuju i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, mađarski premijer Viktor Orban, britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, irački premijer Haider al-Abadi, afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i osnivač Microsofta Bill Gates. 

Na konferenciji sudjeluje i nova američka administracija sa delegacijom koju čini potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence, ministar odbrane James Mattis i ministar unutrašnje sigurnosti John Kelly.

Ključne teme na ovogodišnjoj konferenciji su američka vanjska politika u eri Trumpa, odnosi s Rusijom, rat protiv terorizma, cyber sigurnost, izbjeglička kriza i krize u Siriji i Ukrajini.  

Izvor: Al Jazeera