ISIL će koristiti taktiku ‘spavača’ nakon Tal Afara

Prema iračkoj verziji događaja, većina ISIL-ovih boraca povukla se iz Tal Afara uoči ofanzive na ovaj grad (EPA)

Iračke snage su saopćile da su u osmodnevnoj ofanzivi osvojile Tal Afar, na zapadu pokrajine Niniva, koji se nalazio pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant. Time je ISIL-u nanesen još jedan veliki udarac, nakon što je izgubio kontrolu nad Mosulom prije više od dva mjeseca.

Prema iračkoj verziji događaja, većina ISIL-ovih boraca povukla se iz Tal Afara uoči ofanzive na ovaj grad i u njenim prvim danima. Veliki broj pripadnika ove grupe otišao je u pravcu Hawije, na jugu pokrajine Kirkuk, dok su ostali krenuli prema mjestu Al-Ayadiya, na sjeveroistoku Tal Afara. Iračke snage su u ponedjeljak pokrenule ofanzivu na mjesto Al-Ayadiya, koje su prethodno u potpunosti opkolile.

Vojni i strateški analitičar Ihssan al-Qaysoun, bivši brigadni general u iračkoj vojsci, kaže da je ISIL pretrpio veliki gubitak nakon poraza u Tal Afaru, kojeg opisuje kao konekciju između Mosula i ostalih područja pod kontrolom ISIL-a na sirijskoj strani.

Smatra da ISIL više neće imati svoje uporište u Iraku nakon što su iračke snage preuzele kontrolu nad ovim gradom. On je za Al Jazeeru izjavio da su oslobađanjem Tal Afara iračke snage uspjele slomiti borbeni duh ISIL-ovih boraca, ali da nisu uništile njihova uvjerenja i ideje koje će buditi ćelije “spavača” i pokretati “usamljene vukove” u decenijama koje dolaze.

‘Teške lekcije’

Uspjeh koji je iračka vojska ostvarila u Tal Afaru uslijedio je nakon teških i ozbiljnih lekcija kroz koje su prošli zbog fatalnih grešaka počinjenih tokom osvajanja Mosula. Posebno kada se krenulo s neselektivnim granatiranjem Starog grada i kada su avioni međunarodne koalicije počeli napade na ciljeve za koje su tvrdili da pripadaju grupi ISIL, da bi se kasnije ispostavilo da su to zapravo bili civilni objekti i naseljena područja. Veliki broj civilnih žrtava izazvao je gnjev cijele međunarodne zajednice.

Qaysoun smatra da bi se “iračke snage trebale usredotočiti na obavještajni rad u narednoj misiji. Bez saradnje s međunarodnom zajednicom neće se uspjeti boriti protiv ISIL-a. Međutim, sada je najveći problem taj da građani, posebno u oblastima naseljenim sunitima, više ne vjeruju sigurnosnim organima, što otežava pitanje saradnje s njima”.

Nakon što je ISIL izgubio većinu svojih teritorija u Iraku, ostale su mu još enklave odsječene jedna od druge. Osim zapadne pustinje, koja je postala njegovo najveće uporište na zapadu Iraka, pa sve prema unutrašnjosti Sirije, ISIL je prisutan još samo u manjim gradovima, kao što su Hawija, Al-Ayadiya i Al-Kask te razasutim selima. Iračke snage tvrde kako se trenutno vode borbe za potpuno preuzimanje kontrole i nad tim područjima.

Izvor: Al Jazeera