ISIL gubi na više frontova u Iraku i Siriji

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant je prije dvije godine zauzela nekoliko većih iračkih gradova, u kojima je uspostavljen halifat za dijelove Iraka i Sirije. Ali, u proteklih godinu dana ISIL je kontinuirano gubio teritorije.

U julu 2014. godine, u Velikoj džamiji u Mosulu, nakon džuma namaza (podnevna molitva muslimana petkom), Abu Bakr al-Baghdadi se proglasio halifom ISIL-a, odnosno vjerskim i svjetovnim vođom. Bila je to demonstracija moći oružane grupe koja je mjesec dana ranije pokrenula napad na Mosul. ISIL je primorao iračke snage sigurnosti i vojsku na povlačenje iz tog grada. Najmanje pola miliona ljudi napustilo je Mosul.

ISIL je uspio ojačati nekoliko godina kasnije, jer je iskoristio sigurnosni vakuum u susjednoj Siriji. Ta grupa kontrolira Raqqu, veliki dio Homsa i gotovo cijeli Deir Az Zor, na istoku Sirije. Dio te teritorije uključuje i naftna polja, koja su jedan od glavnih izvora njihovih prihoda. Grupa je, također, regrutirala hiljade arapskih i stranih boraca.

Promjena taktike

Međutim, od prošle godine ISIL je počeo gubiti teritorij. Analitičari tvrde da bi to moglo dovesti do promjene njihove taktike.

“Njihove ćelije nalaze se u Bagdadu i spremne su nastaviti izazivati haos i razaranja. Ova oružana grupa posjeduje resurse i kapacitete da nastavi s napadima širom Iraka”, rekao je stručnjak za Bliski istok Ranj Alaaldin.

U decembru prošle godine irački premijer Haider al-Abadi je izjavio da će protjerati ISIL iz Iraka u roku 12 mjeseci.

“Ako je 2015. bila godina oslobođenja, 2016. godina će, ako-Bog-da, biti godina velike i konačne pobjede te kraja ISIL-a na iračkom tlu”, poručio je on.

Do sada su iračke snage protjerale ISIL iz Tikrita, Sinjara, Ramadija i Faluje. U Siriji je ISIL izgubio kontrolu nad većim dijelom pokrajina Hasake i Idliba, kao i drevni grad Palmiru u Homsu. Također, kurdske snage porazile su ISIL u Kobaniju, gradu na sjeveru Sirije.

Izvor: Al Jazeera