ISIL izgubio gotovo sve teritorije osvojene 2014.

Istovremeno se vrši pritisak na ISIL na terenu i u kibernetičkom prostoru (EPA)

Grupa Islamska država Irak i Levant izgubila je 95 posto teritorija koje je 2014. osvojila u Siriji i Iraku, objavila je u četvrtak međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama nakon sastanka u Jordanu.

“Više od 7,5 miliona ljudi sada je oslobođeno od grupe Islamska država Irak i Levant”, kazao je u saopćenju Brett McGurk, posebni američki izaslanik pri međunarodnoj koaliciji.

Dodao je da je “gotovo prekinut” dolazak stranih boraca u Siriju.

ISIL-u nestaje novca

Spomenuo je i “Interpolovu bazu podataka s 43.000 imena” koja će partnerskim zemljama omogućiti da “uhapse borce tokom rutinskih kontrola na cestama ili kad pokušavaju preći neku međunarodnu granicu”.

“Vršimo istovremeni pritisak na ISIL na terenu i u kibernetičkom prostoru”, gdje se vodi borba protiv “terorističke propagande”, kazao je, dodajući i da grupa ISIL sada ima jako malo novca.

Američki zvaničnik naglasio je važnost “jačanja saradnje i sigurnosti na granicama, sigurnosti u zračnom prostoru, finansijskih sankcija i dijeljenja obavještajnih informacija” kako bi se “spriječio ISIL da izvodi napade u našim zemljama”.

Izvor: Agencije