ISIL izvlači vodstvo iz Raqqe, slijede ulične borbe

Turska smatra da je PYD i njegovo vojno krilo YPG povezano sa Radničkom partijom Kurdistana (Reuters)

Sirijske demokratske snage (SDF), borbene formacije koje podržava SAD, objavile su da Islamska Država Iraka i Levanta (ISIL) izvlači dio vodstva iz Raqqe i kopa tunele spremajući se za ulični rat u iščekivanju dolaska vojnika koalicije na čelu sa SAD-om.

“Imamo informacije da neprijatelj izvlači dio svojeg vođstva iz grada i kopa podzemne tunele. Očekujemo da će se utvrditi u gradu i da će se grupa oslanjati na ulično ratovanje”, saopštila je portparolka SDF-a Jehan Sheik Ahmed, prenosi Reuters.

Agencija podsjeća da snage SDF-a uključuju kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG), prema kojima Turska nema nimalo povjerenja.

Ahmedova je u saopštenju navela da sirijske snage pod američkom podrškom imaju dovoljno ljudi za preuzimanje Raqqe iz ruku ISIL-a, naglašavajući da se SDF protive ulozi Turske u tom napadu.

Američka vojska u Siriji

Ranije je koalicija predvođena SAD-om saopštila da je prebacila još pripadnika američkih vojnih snaga u Siriju u namjeri da ubrza poraz ISIL-a u Raqqi.

U pitanju je gotovo 400 vojnika, koji će u Siriji boraviti određen period, precizirao je glasnogovornik koalicije, pukovnik Američke avijacije John Dorian.

Prema njegovim riječima, vojnici će sarađivati s lokalnim saveznicima u Siriji, odnosno Sirijskim demokratskim snagama i Sirijskom arapskom koalicijom.

Riječ je o članovima artiljerijske jedinice Mornarice i vojnih rendžera, koji su u Siriju pristigli u posljednjih nekoliko dana, prenio je Reuters.

U Siriji se već nalazi 500 američkih vojnika.

Izvor: Al Jazeera