ISIL na ivici kraha, prijeti još veće nasilje

ISIL je počeo da se širi po Bliskom istoku početkom 2014. godine (AP)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja je odgovorna za neke od najgorih zlodjela počinjenih nad civilima u novijoj historiji, očito je na ivici kraha, ali malobrojni očekuju da će ona u potpunosti napustiti Irak i Siriju, a sve snage koje se bore protiv ISIL-a moraju ostati budne jer slijedi čak još strašniji izazov, navodi agencija Associated Press.

Nakon što su zlostavljali stanovnike koji su pod njihovom kontrolom živjeli više od tri godine, borci ISIL-a sada gube svoju samoproglašenu prijestolnicu Raqqu i bore se da zadrže relativno male džepove teritorije u Iraku i Siriji, opkoljene lokalnim snagama sa svih strana.

“Rijetki su, međutim, oni koji očekuju da će ISIL u potpunosti otići odatle ili da će krvoproliću u dvije zemlje i toj regiji brzo doći kraj”, upozorava američka agencija, prenosi Tanjug.

Uz osvrt na uspon i pad “halifata” ISIL-a, koji se, uzdigavši se iz pepela Al-Kaide u Iraku, počeo širiti po Bliskom istoku početkom 2014, u analizi se navodi da uništenje ISIL-a nastupa uz pogubnu cijenu i po Siriju i po Irak i ogromne patnje onih koji su trpjeli brutalnu vladavinu pripadnika ove grupe.

Tragični prizori

“Borbe i zračni udari pretvorili su u prah i pepeo gradove koji su nekada cvjetali, a sad nude samo tragične prizore srušenih stambenih blokova, puteva i mostova i kuća sravnjenih sa zemljom”, navodi AP, ističući da su u Ramadiju, Mosulu i Raqqi razmjere štete zapanjujuće.

Prije dvije sedmice koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama saopćila je da je lokalnom stanovništvu vratila više od 83 posto teritorije koju je ISIL držao pod kontrolom, oslobodivši više od šest miliona Sirijaca i Iračana u tom procesu. Najmanje 735 civila nenamjerno je ubijeno u koalicijskim zračnim udarima premda aktivisti i posmatrači procjenjuju da je broj žrtava i veći.

Devetomjesečna bitka za oslobađanje Mosula rezultirala je smrću gotovo 1500 iračkih vojnika, ali je i najmanje 1100 boraca Sirijskih demokratskih snaga ubijeno u bitkama za sirijsku Raqqu i Deir ez-Zor do kraja septembra, kako je navela koalicija.

Tokom tri godine otkad je grupa ISIL osnovala svoj tzv. “halifat”, usmrtila je hiljade ljudi, raselila milione ljudi i ulagala velike napore da djecu zadoji “ekstremističkom doktrinom”.

Uz to, uspon grupe ISIL i ratovi i alijanse koji su uslijedili s ciljem njenog poražavanja pogoršali su političke i sektaške linije razdora u Siriji i Iraku, pri čemu je kurdsko stanovništvo u obje zemlje steklo utjecaj bez presedana.

“Ove promjene i haotična poprišta u građanskom ratu u Siriji, tenzije između Kurda i etničkih Arapa, prisustvo šiitskih milicija i vladinih trupa u pretežno sunitskim gradovima iz kojih se ISIL povukao – sve bi to moglo dovesti do većeg nasilja”, upozorava se u analizi.

Početak borbi

Ukazujući da je “iz mnogo razloga borba na teritorijama ISIL-a samo početak”, američka agencija naglašava da sve snage koje se bore protiv ISIL-a moraju ostati budne čak i nakon preuzimanja i posljednjeg dijela teritorija iz ruku pripadnika ove grupe.

“Na neki način, snage koje su se borile protiv ISIL-a sada se suočavaju s još strašnijim izazovom”, navodi AP.

S tim u vezi, američka agencija poziva se na Hishama al-Hashema, iračkog pisca i analitičara, koji ocjenjuje da u iračkom Anbaru ostaje 8000 boraca ISIL-a koji će se izmiješati “kao so u vodi” i čekati pravi trenutak da krenu u novu pobunu ili izvedu samoubilački napad.

“Ogranci ISIL-a i dalje izvode brze napade u Egiptu i Libiji, gdje je ta grupa stekla uporište i odakle bi se mogla svetiti”, zaključuje Associated Press.

Izvor: Agencije