ISIL nanio štetu od 47 milijardi dolara iračkim ustanovama

Al-Jamili je najavio da će uskoro biti pripremljena i procjena štete koju je u protekle tri godine pretrpio privatni sektor (EPA)

Irački ministar za planiranje i razvoj Salman al-Jamili izjavio je da je šteta na vladinim ustanovama u regijama oslobođenim od pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) procijenjena na 47 milijardi američkih dolara.

Al-Jamili je u Bagdadu primio švicarskog ambasadora Hansa Petera Linza i tom prilikom izjavio da su iračke vlasti pripremile desetogodišnji plan obnove u regijama koje su preuzele iz ruku ISIL-a, javlja Anadolija.

Ističući da se procjena štete od 47 milijardi dolara odnosi isključivo na vladine ustanove, ministar je najavio da će uskoro biti pripremljena i procjena štete koju je u protekle tri godine pretrpio privatni sektor u regijama koje su bile u rukama ISIL-a.

Vlada Iraka još je u maju ove godine saopćila da će trebati osigurati minimalno 100 milijardi američkih dolara za obnovu u devastiranim gradovima, prvenstveno Mosula i susjednih regija.

Akcije protiv preostalih ISIL-ovaca

Premijer Iraka Haider al-Abadi 9. decembra proglasio je potpuno oslobođenje Iraka od ISIL-a nakon što su snage Vlade preuzele kontrolu nad svim teritorijama koje su bile u rukama te oružane grupe.

No, iračke snage sigurnosti i dalje imaju posla s preostalim pripadnicima ISIL-a u ruralnim dijelovima sjevernog i srednjeg Iraka, pa su i proteklog vikenda vodile operacije u tom dijelu.

Tako je u subotu vođena akcija u području Mteibijah, između provincija Salahuddin i Diyala, pretraženo je 14 sela i uništeno jedno skrovište ISIL-a, navode iz iračke vojske i dodaju da su uništili i devet bombi postavljenih duž raznih puteva.

Izvor: Agencije