ISIL napreduje u pokrajini Halep

Grupa Islamska država Irak i Levant objavila je da su njeni borci preuzeli kontrolu nad nekoliko sela sjeverno od grada Halepa, kao i da je jedan njen pripadnik izveo samoubilački napad u gradu Mare u pokrajini Halep.

Napad automobilom bombom, nakon čega slijedi upad veće grupe boraca, a potom i preuzimanje pune kontrole nad naseljem. To piše u izvještajima medija bliskih grupi ISIL u pokrajini Halep ili, kako je oni nazivaju, “Halepskom vilajetu”.

ISIL je izveo nekoliko napada i preuzeo kontrolu nad selima Delha, Harbil i Sandef sjeverno od grada Halepa, nakon sukoba sa snagama odanim sirijskoj opoziciji.

S druge strane, sirijska opozicija tvrdi kako su njoj odane snage ubile desetke pripadnika grupe ISIL koji su izveli napad na strateški značajan grad Mare, najznačajnije uporište snaga sirijske opozicije na sjeveru pokrajine Halep.

‘Korištenje situacije’

Opozicija optužuje ISIL da koristi to što su njeni borci zauzeti borbama sa snagama sirijskog režima na sjeveru te pokrajine.

Međutim, izvori bliski ISIL-u to negiraju i navode kako je cilj ovih napada onemogućiti zajednički plan snaga sirijske opozicije i međunarodne koalicije na čelu s Turskom prema kojem bi ISIL bio eliminiran iz područja u blizini granice s Turskom.

Osvajanje teritorija na ovom području često je bilo samo privremenog karaktera. ISIL je, nakon što je prije dvije godine potisnut iz Azaza, najvećeg grada na sjeveru pokrajine Halep, konstantno vršio napade.

U posljednje vrijeme sve češća meta su naselja koja se nalaze na rutama snabdijevanja sirijske opozicije.

Snage sirijske opozicije do sada su bile u stanju braniti rute snabdijevanja koje grad Halep povezuju s Turskom.

Izvor: Al Jazeera