ISIL ‘natjerao’ SAD da se sprema za novi rat

Bijela kuća najavila da predsjednik Barack Obama želi osnovati međunarodnu mrežu protiv ekstremizma (EPA)

Piše: Abdel Rahman Youssef

WASHINGTON – Priča o novom “svjetskom ratu” protiv navodnog terorizma još uvijek je glavna tema u sigurnosnim i političkim krugovima u SAD-u, što je posljedica djelovanja grupe Islamska država Irak i Levant i spoznaje da njegove snage postaju sve jače.

Američki list The New York Times prenio je od zvaničnika američke obavještajne službe zabrinutost zbog ekspanzije ove grupe, koji tvrde da ISIL “osniva svoje ogranke u Afganistanu, Alžiru, Egiptu i Libiji, što povećava šanse za novi globalni rat protiv terorizma”.

U istom kontekstu su najave Bijele kuće da predsjednik Barack Obama želi osnovati “međunarodnu mrežu protiv ekstremizma, jer njegove pristalice provode nasilje”, što će biti objavljeno na sastanku ove sedmice.

Ovakve Obamine izjave i želje dokazuju da se Washington namjerava baviti problemom sve veće napetosti na Bliskom istoku. Također nam nameću pitanja da li ove informacije predstavljaju samo novi američki izgovor za pokretanje rata protiv “terorizma”, kao što se desilo u slučaju organizacije Al-Kaida 2001. godine?

Obama gurnut mimo svoje volje

Je li ovo samo priprema za naredne vojne poteze i hoće li se ISIL zaista proširiti i postati globalna prijetnja zbog čega se protiv njega treba boriti?

Mukhtar Awad, istraživač iz oblasti Bliskog istoka u Centru za američki progres, za Al Jazeeru kaže: “Očigledno je da u svemu ovome ne postoji stvarna namjera da se trenutni rat Amerike i međunarodne koalicije protiv ISIL-a dodatno intenzivira. Obama je i u ovaj rat uvučen i gurnut mimo svoje volje.”

Kao dokaz za to navodi američku stratešku zbunjenost po pitanju Sirije. Awad naglašava da Obamina administracija neće završiti svoj mandat u novom svjetskom ratu, jer su u Bijelu kuću došli na osnovu obećanja datog Amerikancima da će okončati ratove.

Awad ističe da se ne može zanemariti činjenica da su se Amerikanci dugo dvoumili da li uopće početi rat protiv ISIL-a, kao i da se Obama u Americi često suočava s kritikama zbog svoje “slabosti i nespremnosti” da uništi ISIL.

Samo nekoliko mjeseci prije nego što je ISIL proglasio hilafet, Obama je pokušao minimalizirati opasnost te je nazvao ISIL “grupom amatera”.

Bushove lažne obavještajne informacije

Awad ukazuje i na to da kritičari američke administracije smatraju da je Bijela kuća veoma dugo zanemarivala informacije obavještajnih službi, s obzirom da je to demokratska administracija koja je došla na vlast s ciljem da okonča ratove koje je George W. Bush poveo na osnovu lažnih obavještajnih informacija. Obamina administracija zbog toga nije imala dovoljno povjerenja u ove službe.

Awad smatra da oni koji pozivaju na novi svjetski rat protiv regija pod kontrolom ISIL-a zapravo osjećaju strah da će se te regije pretvoriti u plodno tlo za organiziranje akcija protiv Zapada, znatno više nego što su to talibani omogućili Al-Kaidi.

Međutim, nastavlja da je “ratni duh” prisutan i iz dana u dan se sve više nameće, bez obzira na političke odluke. Postupci ISIL-a utemeljeni su na brutalnosti i izgleda da željno očekuju zapadnu intervenciju kako bi još više uzeli zamaha u tom haosu.

Awad zaključuje da je Amerika sposobna voditi veliki rat, no Obama je taj koji ruke vojske drži vezanim i ne slijedi savjete republikanaca, koji žele otvoriti put za kopnene intervencije širokih razmjera ukoliko se ukaže potreba za tim.

Politički analitičar Lawrence Korb, bivši pomoćnik ministra odbrane za vrijeme vladavine Ronalda Reagana, rekao je za Al Jazeeru da ISIL predstavlja međunarodnu prijetnju, protiv koje se treba boriti, kao i protiv Al-Kaide, gdje god da se pojave. Naglasio je da je predsjednik Obama odredio rok i broj vojnika koji će učestvovati u borbi, što je različito praksi predsjednika Georga W. Busha.

Jeftiniji nego u Iraku i Afganistanu

Predviđa da će taj rat “biti mnogo jeftiniji nego onaj u Iraku i Afganistanu, zbog veoma malog broja kopnenih trupa. Rat protiv ISIL-a Ameriku će koštati manje od 10 milijardi dolara godišnje, dok je rat u Iraku iznosio više od 1.000 milijardi dolara između 2003 i 2011. godine”.

Izgleda da će napeta atmosfera između vojnih predstavnika i republikanaca, s jedne, i Obame i njegovih pristalica iz redova demokrata, s druge strane, eskalirati tokom narednih dana, u kontekstu međunarodnih poziva na intervencije u nekoliko područja, poput Libije i Jemena, pored svega onoga što se dešava u Siriji i Iraku.

Dodaje da je lopta trenutno na strani ISIL-a, koji bi mogao navesti Obaminu administraciju na promjenu taktike i napuštanje metode “kompromisnih rješenja”, čime bi se dalo zeleno svjetlo – pa makar samo politički – evropskim zemljama da interveniraju u različitim područjima, što može dovesti do pojave ratova širom Bliskog istoka i povesti svijet u pravcu trećeg svjetskog rata, koji će sa sobom nositi nove sadržaje, na čelu s terorizmom.

Izvor: Al Jazeera