ISIL objavio intervju s uhapšenim pilotom

Jordanski pilot naveo da se katapultirao i da je završio u rijeci Eufrat, gdje su ga zarobili borci ISIL-a (Al Jazeera)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je, u mjesečnom magazinu koji objavljuje na engleskom jeziku, intervju s jordanskim pilotom kojeg su zarobili prošle sedmice pošto se njegov avion srušio na sjeveru Sirije.

Pilot Muath Al Kasasbeh je, kako je objavljeno u magazinu Dabiq, rekao da je njegov F-16 u srijedu oborila raketa u blizini Raqqe, grada koji ISIL smatra svojom prijestolnicom.

Poručnik prve klase jordanskih snaga Kasasbeh (26) naveo je da se katapultirao i završio u rijeci Eufrat, gdje su ga zarobili borci ISIL-a.

SAD je ranije demantirao da je ISIL oborio jordansku letjelicu, podsjetila je agencija AP.

Ta agencija je navela da je magazin ISIL-a objavljen u ponedjeljak na Internetu.

Jordan je saopćio da će uložiti sve napore da bi izbavio svog pilota.

Mogući scenariji

Šef Centralne komande SAD-a, general Lloyd Austin je izjavio kako će Amerika podržati napore za sigurno izbavljanje pilota i “neće tolerirati nastojanja Islamske države Irak i Levant da pogrešno predstavlja i eksploatira ovaj nesretan pad aviona za svoje ciljeve”.

Jordanski vladini i politički izvori otkrili su za Web portal Al Jazeere na arapskom jeziku su da je Aman već započeo tajne pregovore s ISIL-om o oslobađanju pilota.

Izvori su potvrdili da je formiran krizni štab nakon što je pilot zarobljen. Počeli su intenzivni kontakti s regionalnim i međunarodnim autoritetima te s utjecajnim ličnostima iz političkog i plemenskog života u Iraku, kako bi se pronašla sredstva i mogući scenarij izbavljenja pilota.

U Jordanu se kao mogući scenariji izbavljenja pilota navode pregovori s predstavnicima plemena u Raqqi, s ISIL-ovim istomišljenicima u Jordanu, te moguća razmjena zarobljenika koji se nalaze u jordanskim zatvorima u i zatočenog pilota.

To je prvi izgubljeni avion međunarodne koalicije otkad su pokrenuti zračni napadi protiv ISIL-a u Siriji i prvo zarobljavanje pilota koji je učestvovao u toj misiji.

Jordan se, uz Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Britaniju, pridružio međunarodnoj koaliciji u borbi protiv te grupe.

Raqqa, de facto prijestolnica te oružane grupe, koja drži znatne dijelove Sirije i Iraka, redovno je na udaru združenih zračnih napada.

Izvor: Al Jazeera i agencije