ISIL od nafte zarađuje 40 miliona dolara mjesečno

Sjedinjene Američke Države smatraju da oružana grupa Islamska država Irak i Levant pokušava preuzeti kontrolu nad izvorima nafte u Libiji i drugim zemljama. Procjenjuju da ta grupa prodajom nafte iz područja koja kontrolira u Siriji i Iraku mjesečno zarađuje 40 miliona dolara. U kurdskoj regiji na sjeveru Iraka pokrenuti su napori da se zaustavi takav protok.

Cesta prema Kirkuku, u sjevernom dijelu te zemlje, koristi se za transport ilegalne nafte za ISIL. Ta oružana grupa uspijeva ubaciti svoje cisterne među one koje se koriste za prevoz legalno izvađene nafte u Iraku. Hiljade barela sirove nafte dnevno prolaze tom cestom prema gradu Kirkuku. A zatim se šalju u Erbil, glavni grad kurdske autonomne regije, odakle se prodaju u inozemstvu.

“Vozači cisterni s naftom koja pripada ISIL-u ranije su se miješali s onima koji su je prevozili sa polja Hemrein. Koristili su i sporedne ceste. Njih smo blokirali, iskopavši rov oko cijelog područja. Sada su prisiljeni svoju naftu slati u Mosul”, kaže Ahmed Majid, gradonačelnik Daquqa.

Uhapšeno 15 osoba

Sirova nafta glavni je izvor prihoda ISIL-a. Ranije su koristili posrednike i poduzetnike iz Iračkog Kurdistana, koji su im pomagali pri trgovini. Ali, kada je javnost saznala za to, regionalna Vlada formirala je odbor sa zadatkom da istraži navode.

“Prije godinu smo saznali da se velike količine sirove nafte krijumčare u inozemstvo kroz našu regiju iz područja pod kontrolom ISIL-a. Vlada je formirala istražni odbor i 15 osoba je uhapšeno. Jedna od njih je počinila samoubistvo ili je ubijena u zatvoru. Kasnije smo saznali i da su u sve umiješane neke utjecajne ličnosti. Istraga je okončana, a saznanja nisu javno objavljena”, kaže Ali Hameh Saleh, član Parlamenta Iračkog Kurdistana.

ISIL je koristio i cestu koja od uporišta u sirijskom gradu Raqqahu vodi do Mosula, ali su tu rutu međunarodna koalicija i iračke snage uspjeli presjeći. To znači da grupi nije otežano samo finansiranje prodajom nafte, nego i slanje boraca i oružja u područja koja kontrolira.

Izvor: Al Jazeera