ISIL opet prijeti Francuskoj, ali i SAD-u

FBI nema potvrdu vjerodostojne prijetnje napadom u SAD-u u stilu napada na Pariz (EPA)

Skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je novu videosnimku u kojoj prijeti novim napadima u Francuskoj, kao i napadom na Bijelu kuću u Washingtonu.

U šestominutnoj snimci koju su objavili pripadnici skupine u Iraku, ISIL se hvali nedavnim napadima u Parizu u kojima je ubijeno 129 osoba, te prijeti napadom na Bijelu kuću.

“Dići ćemo je u zrak, kao što smo digli idole u našoj zemlji”, rekao je jedan od maskiranih pripadnika ISIL-a.

Također je zaprijetio i “novim napadima na francuske spomenike”.

Snimka je objavljena dan nakon što je ISIL objavio snimku s prizorima iz New Yorka, kojom se sugeriraju napadi na taj američki grad.

Nema prijetnje, ali ih ozbiljno shvaćaju

Direktor FBI-a James Comey rekao je da “zasad nema vjerodostojne prijetnje napadom u SAD-u u stilu napada na Pariz”.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby kazao je da se trenutno procjenjuje “autentičnost” tog videomaterijala.

“Svi mi u vladi Sjedinjenih Država ozbiljno shvaćamo takve prijetnje”, rekao je Kirby.

Američki državni tajnik John Kerry prethodno je poručio kako SAD “ima sposobnost neutralizirati ISIL mnogo brže nego što su to učinili s Al-Kaidom”, prenosi Reuters.

“Mi ćemo poraziti ISIL. Uvijek smo govorili da će za to biti potrebno vrijeme”, kazao je.

“Našu borbu protiv Al-Kaide počeli smo 2001. godine i trebalo nam je dosta godina prije nego što smo uspjeli eliminirati Osamu bin Ladena i njihovo vodstvo te ih neutralizirati kao efikasnu snagu. Nadamo se da ćemo s ISIL-om to uraditi mnogo brže i mislimo da imamo sposobnosti za to”, naveo je Kerry.

Clinton ne bi slala vojsku u Siriju

Kandidatkinja Demokratske stranke za predsjedničke izbore Hillary Clinton u međuvremenu je obećala kako američke kopnene trupe neće ići u Siriju, čak i ako bi došlo do terorističkog napada u SAD-u.

U svom govoru o vanjskoj politici Clinton je rekla da SAD mora predvoditi napore u borbi protiv ISIL-a, ali je pozvala arapske nacije da daju najveći dio vojnih snaga na terenu, prenosi AP.

Na pitanje bi li pritisak u korist slanja američkih kopnenih snaga u Siriju bio “nezaustavljiv” u slučaju terorističkog napada na tlu SAD-a, ona je rekla:

“Pritisak bi se sigurno povećao, ali mislim da bi to bila greška”.

Doduše, založila se za “novu fazu” u borbi protiv ISIL-a, a to je “učinkovitija međunarodna zračna kampanja koja će morati kombinirati kopnene snage koje bi vratile zauzete teritorije”.

U tom smislu jasno je poručila da računa na lokalne snage, te rekla kako “Irak mora shvatiti da će SAD naoružati sunitska plemena i Kurde”.

“Naš cilj nije odvratiti ili zaustaviti ISIL, već ih poraziti i uništiti”, rekla je Clinton.

“Društvene mreže mogu pomoći u zaustavljanju terorizma brzim zatvaranjem računa terorističkih mreža, a Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda oštrijim sankcijama”, zaključila je.

Izvor: Agencije