ISIL opet zauzeo izbjeglički kamp Yarmouk

Prije rata u Siriji Yarmouk je bio utočište za gotovo 150.000 paslestinskih izbjeglica (EPA)

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant vratili su kontrolu nad sektorima koje su nekoliko sati ranije bili izgubili u palestinskom izbjegličkom naselju Yarmouk, na jugu Damaska, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, prenosi Hina.

“ISIL bilježi novi napredak u tom izbjegličkom logoru”, javlja ta nevladina organizacija.

U četvrtak predvečer nastavile su se borbe ISIL-a i palestinskih boraca bliskih Hamasu, uz podršku sirijskih pobunjenika, saopćio je SOHR, koji dodaje da režim bombardira taj sektor.

Palestinsko izbjegličko naselje, u kojem je još oko 18.000 ljudi, smješteno je južno od Damaska, sedam kilometara od centra prijestolnice.

Kamp preplavljen ISIL-ovcima

Opservatorij je u četvrtak javio da su palestinski borci, uz pomoć pobunjeničkih grupa, oslobodili sektore u naselju koje je ISIL dan ranije zauzeo, pri čemu je poginulo šest osoba, a 17 je ranjeno.

“U kamp u Yarmouk ušle su stotine terorista DAECH-a [arapska kratica za ISIL], uz podršku Fronta al-Nusra, sirijskog ogranka Al-Kaide”, piše u pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a, o kojem je izvijestila sirijska televizija.

Prije početka rata u Siriji 2011. godine Yarmouk je bio utočište za gotovo 150.000 paslestinskih izbjeglica.

Prema podacima UN-a, taj je broj pao na 18.000 Palestinaca.

ISIL također kontrolira veliko područje u susjednom Iraku.

Izvor: Agencije