ISIL oteo 100 civila u Falluji

Mladići su zarobljeni jer nisu imali bradu, tvrde lokalna sunitska plemena (AP)

Iračke snage koje se bore da zauzmu grad Falluju od ISIL-a jutros su odbile žestok četvorosatnii napad na jugu tog grada, saopćile su lokalne vlasti.

Uz pomoć zračnih napada na čelu sa SAD-om, iračke snage su jučer pokrenule ofanzivu za zauzimanje Fallujje i prvi su put ušle u južno predgrađe tog grada kojeg drže pripadnici naoružane grupe, prenosi AP.

U jeku operacije iračkih snaga za oslobađanje Falluje, borci grupe ISIL kidnapirali su i u nepoznatom pravcu odveli najmanje 100 mladića.

Lider jednog od sunitskih plemena u Falluji Majid Al Jasiri je za Anadoliju kazao kako je grupa od gotovo 120 boraca ISIL-a sa 20 oklopnih vozila vršila pretrese zgrada u centru grada i tom prilikom zarobila najmanje 100 mladića koji su potom odvezeni u nepoznatom pravcu.

“Mladići su zarobljeni jer nisu imali bradu. Teroristi su grubo vrijeđali civile tokom pretresa i optuživali ih da su kukavice, jer ne podržavaju otpor ISIL-a”, kazao je Jasiri.

Združene elitne jedinice iračkih snaga su 23. maja započele operaciju oslobađanja Falluje koja je od ljeta 2014. godine pod kontrolom ISIL-a.

Minirani putevi

Prije početka akcija otvoreni su koridori za evakuaciju civila iz tog grada, ali su pripadnici ISIL-a minirali ceste i spriječili veći dio civila da napusti to područje.

Iračke snage su u ponedjeljak sa tri strane ušle u grad, a borci ISIL-a zbog gubitaka na prvom frontu vrše napade i zlostavljaju civile u gradu.

Iračke vlasti tvrde da vode računa o životima civila i da je to ujedno i najveća kočnica zašto Falluja nije već oslobođena.

Iz Ministarstva za migracije je saopćeno da su u proteklih nekoliko dana iz Falluje evakuirane najmanje 574 porodice i zbrinute u sjevernijim dijelovima provincije Anbar.

Izvor: Agencije