ISIL oteo više od 100 muškaraca i dječaka

Borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) kidnapovali su više od 100 muškaraca i devetoricu dječaka blizu iračkog grada Tikrita.

Šejh Anwar Assi al-Obeidi kazao je za Al Jazeeru u srijedu da je 118 muškaraca  i devet dječaka oteto u selu Rubaitha istočno od Tikrita prije tri dana, ali da je od tada oslobođeno njih 21.

Rekao je da vijesti o otmici nisu ranije objavljene jer su u tom području bile prekinute telefonske veze.

Devetogodišnji i desetogodišnji dječaci te deseci otetih muškaraca nalaze se na nepoznatoj lokaciji, rekao je šejh Anwar.

On je rekao da se članovi porodica većine otetih muškaraca bore protiv ISIL-a te da je od juna ISIL usmrtio 600 članova plemena Al-Obeid, na čijem je on čelu.

Otmica u Siriji

Vijesti o otmici dolaze nakon što su borci ISIL-a oteli najmanje 70 asirskih kršćana u provinciji Hassakeh u sjeveroistočnoj Siriji.

Prema novom izvještaju Ujedinjenih naroda, ISIL je u više navrata kršio ljudska prava između septembra i decembra prošle godine.

”ISIL i povezane oružane grupe sistematski i namjerno su ciljale na članove raznih etničkih i vjerskih grupa u Iraku i izložili ih užasnim kršenjima ljudskih prava”, navodi se u izvještaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije