ISIL-ove rakete pale na turski aerodrom

Za sada nije poznato radi li se o zalutalim raketama, ispaljenim tijekom sukoba na sjeveru Sirije, ili napadu na zračnu luku (Reuters)

Dvije rakete ispaljene iz Sirije pale su u subotu blizu međunarodne zračne luke Gaziantep, velikog grada na jugu Turske, 40-ak kilometara od sirijske granice, no žrtava nije bilo.

Turski mediji su izvijestili da je jedan projektil pao u vrt zgradâ za djelatnike zračne luke Oguzeli u Gazaintepu, a drugi na prazan prostor, pa nitko nije ozlijeđen.

Vojni dužnosnici i guverner pokrajine Gaziantep obišli su mjesto pada raketa.

Brojne rakete koje po turskim vlastima ispaljuju pripadnici oružane skupine Islamska država Irak i Levantpale su ove godine na pogranični grad Kilis.

No, projektili rijetko tako duboko prodiru u turski teritorij.

Za sada nije poznato radi li se o zalutalim raketama, ispaljenim tijekom sukoba na sjeveru Sirije, ili napadu na zračnu luku.

Akcije protiv pobunjenika

U međuvremenu su turske snage sigurnosti na jugoistoku zemlje u dvije odvojene operacije ubile 21 pripadnika Radničke partije Kurdistana.

Prema navodima iz turskog Glavnog stožera, četvero napadača je ubijeno u operaciji u Merdinu, u provinciji Nusaybin, pri čemu je uništeno i devet improviziranih eksplozivnih naprava.

U drugoj akciji, izvedenoj u pokrajini Simak, ubijeno je još 17 pripadnika PKK-a.

Tu stranku, osim Turske, terorističkom organizacijom smatraju i Europska unija i SAD.

PKK je prošle godine nastavio 30-godišnju oružanu kampanju protiv turske države.

Od tada je, prema podacima agencije Anadolija, ubijeno skoro 500 pripadnika sigurnosnih snaga Turske, među kojima su policajci, vojnici i pripadnici seoskih straža.

Istovremeno je u operacijama širom Turske te u sjevernom Iraku ubijeno najmanje 4.900 pripadnika PKK-a.

Yildirim: PKK je problem koji ćemo ukloniti

Nedavno izabrani turski premijer Binali Yildirim, tokom obraćanja u Diyarbakiru, gradu na jugoistoku Turske, ocijenio je kako “teroristička organizacija PKK nema problem ‘Kurda'”.

“Naš je problem, problem Turske, teroristička organizacija PKK. Zarekli smo se, zakleli smo se, da ćemo ovaj problem ukloniti s dnevnog reda Turske”, rekao je Yildirim.

“Štogod teroristi radili, bombama kućne izrade ubijali mlado i nezaštićeno civilno stanovništvo, neće uspjeti. Nećete uspjeti, kao što neće uspjeti ni vaši unutarnji, ni vanjski suradnici. Neće uspjeti ni vaši politički predstavnici”, poručio je Yildirim.

Izvor: Agencije