ISIL počeo da oslobađa radnike cementare

Čelnici sirijskog gradića blizu Damaska su u petak zaključili sporazum sa grupom Islamska država Irak i Levant o oslobađanju oko 300 radnika cementare koje od ponedjeljka drže pripadnici ISIL-a, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

SOHR nije mogao precizirati koliko je radnika tvornice Al-Badia u Dumairu, 50-ak kilometara sjeveroistočno od glavnog grada već oslobođeno.

Jedan vojni izvor je rekao agenciji France presse da su deseci radnika cementare stigli u petak navečer u vojnu zračnu luku, koju drži vlada, blizu Dmeira. Bili su oteti tokom ofanzive ISIL-a u tom području.

Oslobođeno 300 osoba

U online saopćenju je agencija Amaq, povezana s ISIL-om, navela da je ta grupa oslobodila oko 300 osoba, ali je odbila pustiti 20 koje optužuje da pripadaju provladinoj miliciji.

U tekstu se precizira da su četvorica radnika cementare pogubljena jer su Druzi, ogranak šiitskog islama.

Pripadnici grupe ISIL kidnapirali su približno 300 građevinskih radnika i izvođača radova u oblasti sjeveroistočno od glavnog grada Damaska.

Agencija Amak, bliska ISIL-u objavila je snimak fabričkog postrojenja cementne kompanije Al-Badia u Dumairu, oblasti u kojoj je ta grupa pokrenula iznenadni napad na Vladine snage početkom ove sedmice.

Državna novinska agencija SANA pozvala se na izvor iz kompanije, koji je rekao kako nisu uspjeli ostvariti kontakt s bilo kim od radnika, prenosi agencija AP.

Podaci o broju otetih radnika su kontradiktorni. Lokalni izvori su za Al Jazeeru kazali da je broj otetih mnogo manji od 300.

Jamal Elshayyal, reporter Al Jazeere, kaže da su pobunjenici koji pripadaju rivalskoj grupi uspjeli osigurati puštanje većine kidnapiranih radnika.

“Izvori kažu da je ISIL  nakon zauzimanja baze pogubio 10 talaca, optužujući ih za špijunažu, a da je manje od 100 ostalo u zarobljeništvu. Kontradiktorni izvještaji ukazuju na nedostatak informacija sa terena”, dodao je Elshayyal.

Izvor: Al Jazeera i agencije