ISIL poslao pojačanje u Kobani

Organizacija Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) poslala je pojačanje u oružju, municiji i ljudima u sirijski grad Kobani u nastojanju da ga u potpunosti zauzme, s obzirom na to da trenutačno pod kontrolom drže 50 posto gradskih kvartova, izvijestio je u subotu sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

“Pojačanje u ljudima, opremi i municiji” stiže iz pokrajina Halep i Raqqe, uporišta sunitske grupe, piše u priopćenju nevladine organizacije.

Područje Kobanija, u kojem većinu stanovništva čine Kurdi, posljednjih je mjesec dana poprište ofanzive pripadnika ISIL-a koji ga nastoje u potpunosti zauzeti kako bi osigurali kontrolu nad većim dijelom teritorija duž sirijsko-turske granice.

Kobani, kao strateški izuzetno važan grad i dalje nadlijeću saveznički avioni koje predvode Sjedinjene Američke Države.

Prethodnih dana, teško je bombardiran, što je usporilo napredovanje ISIL-a.

Turski i američki izvori navode da je Kobani bio pred padom, pošto su kurdski borci, koji ga brane, bili nemoćni da zaustave ISIL.

“Od jutros je bilo još minobacačke vatre usmjerene ka pograničnoj zoni u Kobaniju. ISIL želi kontrolu ovog područja, sudeći po sirijskim kurdskim borcima u Kobaniju. ISIL želi kontrolu, jer bi na taj način mogli da preko graničnog prijelaza donose svoje ranjene borce na liječenje u Tursku. Turska pruža humanitarnu pomoć svakome kome je potrebna na tom graničnom prijelazu. Ne pravi razliku između različitih grupa, između naoružanih pojedinaca i civila. Zato ISIL-ovi borci snažno napadaju taj pogranični pojas, koji i dalje ostaje pod kontrolom kurdskih boraca”, javlja Al Jazeerin Bernard Smith.

“Napadi su omogućili kurdskim borcima da povrate određeni dio teritorije, da odvrate ISIL i ponovo zauzmu pozicije koje je kontrolisala grupa Islamska država Irak i Levant. No, ipak ima zastoja, tvrde kurdski borci, ISIL i dalje kontroliše blizu 30 posto južnog i istočnog dijela grada. Tvrde i da samo zračni napadi neće pomoći da se drži pod kontrolom situacija u Kobaniju”, javlja Smith.

Nova ofanziva

Oni su u grad ušli 6. septembra, no zasad su zauzeli samo 50 posto njegovih kvartova, prenosi Opservatorij.

ISIL je u petak, izvještava nevladina organizacija, pokrenuo novu ofanzivu na granične prelaze sjeverno od Kobanija ispalivši na njih 28 granata. Informaciju je u telefonskom razgovoru za AFP potvrdio i lokalni kurdski dužnosnik Idriss Nassen.

Međunarodna koalicija izvela je u petak nove zračne udare na glavne položaje ISIL-a u Kobaniju, dok je SAD minimalizirao prijetnju boraca ISIL-a na Bagdad, glavni grad susjednog Iraka, prenijele su agencije.

Sudbina toga grada ostaje nesigurna, usprkos žestokim sukobima, u kojima je poginulo gotovo 700 osoba, po Opservatoriji, i primorano na bijeg stotine hiljada ljudi.

Izvor: Agencije