ISIL predaje posljednja uporišta u Damasku

Izbjeglička agencija UN-a upozorila je da je ovo nasilje prijetnja za 12.000 palestinskih izbjeglica koje su i dalje na tom području (EPA)

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) pristali su u petak predati svoje posljednje uporište u Damasku, objavili su sirijski državni mediji, a agencije dodaju da Vlada pokušava preuzeti cijelu prijestonicu Sirije i okolna područja prvi put od 2011. godine.

Kapitulacija ISIL-a uslijedila je nakon sedmice eskalacije koju su potakle državne snage u području Hajar al-Aswad i palestinskom izbjegličkom kampu Yarmouk u Damasku, a koji su bili u rukama ISIL-a.

Snage režima bombardovale su ta dva dijela grada, prekrivši ih artiljerijskom vatrom, navodi agencija AP.

Dvije opcije

Izbjeglička agencija UN-a upozorila je da je ovo nasilje prijetnja za 12.000 palestinskih izbjeglica koje su i dalje na tom području – to su Palestinci koji su došli u Siriju od 1948. i njihovi potomci.

Pripadnicima ISIL-a data je mogućnost da ostanu i pomire se s Vladom ili da autobusima otputuju na teritoriju pod kontrolom ISIL-a u istočnoj sirijskoj pustinji, navodi agencija SANA. Iz Sirijske opservatorije za ljudska prava navode da su ISIL-ovci pristali na dogovor.

No, u petak navečer nastavljeni su zračni udari na Yarmouk, što mnogi tumače udarom na sporazum.

Izvor: Agencije