ISIL preuzeo odgovornost za napad na džamiju

Najmanje 25 osoba je poginulo, a tridesetak je ranjeno u dvije eksplozije koje su se dogodile u šiitskoj džamiji u Sana'i.

Svjedoci i lokalni mediji potvrdili su da su se eksplozije dogodile tijekom molitve povodom Kurban-bajrama u džamiji koja se nalazi nedaleko od Policijske akademije.

Sana'a je pod kontrolom skupine Husi.

Skupina Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napad. 

U poruci objavljenoj na internetu piše da su bombaši samoubojice udarili po ”nevjernicima Husima”.

Lokalni mediji izvještavaju da su napade počinila dvojica bombaša samoubojica. Prema riječima svjedoka, prva eksplozija dogodila se u džamiji, dok je drugi bombaš aktivirao eksploziv kada su vjernici počeli bježati iz objekta.

Raniji napadi

Proteklih mjeseci dogodilo se nekoliko napada na šiitske džamije, za koje se tvrdi da su ih počinili pripadnici Islamske države Irak i Levant, skupine koja šiitske muslimane smatra hereticima.

Pripadnici pokreta Husi pod kontrolom drže nekoliko regija u Jemenu, uključujući i glavni grad koji su zauzeli prošle godine.

Koalicija arapskih zemalja, koje predvodi Saudijska Arabija, podržava vladu koju su pobunjenici protjerali te već izvjesno vrijeme izvodi zračne udare protiv pripadnika pokreta Husi.

Izvor: Al Jazeera i agencije