ISIL preuzeo odgovornost za napad na ured Save the Children

Najmanje dvije osobe poginule su u eksploziji automobila bombe i napadu na ured humanitarne organizacije Save the Children na istoku Afganistana, navode lokalni mediji.

Ubijeni su policajac i civil kad je bombaš samoubica detonirao automobil bombu ispred sjedišta te nevladine organizacije u gradu Jalalabadu u srijedu rano ujutro.

Ranjeno je najmanje 12 osoba, dok su dva napadača ubijena od početka vatrenog okršaja s afganistanskim snagama sigurnosti, dodaju lokalni mediji.

Većina je dobila lakše povrede, a viđena su djeca školskog uzrasta kako bježe iz područja u kojem se nalazi privatna škola, kao i uprava za ženska pitanja.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za ovaj napad. U objavi preko svoje agencije Amaq, ISIL navodi kako je napao „britanske i švedske institute“.

Pucnjava kod mjesta detonacije

Snage sigurnosti ubile su dvojicu napadača u pucnjavi koja je počela nakon eksplozije i još traje, prenose lokalne agencije

Novinarka Al Jazeere Jennifer Glasse iz Kabula javlja kako se smatra da su najmanje dva napadača ušla u zgradu gdje se nalazi ta nevladina organizacija, te da su na mjesto događaja stigle specijalne jedinice i hitna pomoć.

“Prema dostupnim informacijama, napadači se nalaze na posljednjem spratu ove trospratne zgrade, gdje je sjedište organizacije Save the Children. Ne znamo ko je unutra zarobljen ni broj zarobljenih osoba. Znamo da još traje okršaj između afganistanskih specijalnih jedinica i napadača koji su teško naoružani”, ističe ona.

Glasse navodi da su iz talibanskog pokreta kazali da nemaju ništa s ovim napadom.

Današnji napad dogodio se samo nekoliko dana nakon smrtonosne opsade hotela u afganistanskoj prijestonici Kabulu, kad je ubijeno najmanje 18 civila, a 22 su ranjena. Za taj napad odgovornost su preuzeli talibani.

Izvor: Al Jazeera i agencije