ISIL preuzeo odgovornost za napad u Berlinu

Stanovnici Berlina okupili su se da odaju počast žrtvama (EPA)

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je da istražitelji prate nekoliko tragova u potrazi za počiniteljima napada na božićni sajam u Berlinu u kojem je ubijeno 12 i ozlijeđeno 48 osoba, a počinitelj je u bijegu.

“Upravo smo čuli da je navodno odgovornost za napad preuzela takozvana Islamska država, koja je u stvari teroristička banda”, rekao je De Maiziere za mrežu ARD.

“Nitko neće počinuti dok počinitelj ili počinitelji ne budu uhvaćeni”. 

Osumnjičeni za napad, Pakistanac Navid B., pušten je na slobodu, nakon što je Njemačko savezno tužiteljstvo saopćilo da ništa ne ukazuje na to da je kriv, javljaju njemački mediji.

Prethodno su njemački mediji prenijeli kako je osoba za koju se sumnja da je vozila kamion u trenutku napada pakistanski izbjeglica, koji je u Njemačku stigao krajem prošle ili početkom ove godine tzv. balkanskom rutom.

Okupljanja građana

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za napad kamionom u Berlinu, javio je Reuters pozivajući se na objavu ISIL-ove medijske agencije Amaq.

U međuvremenu, stanovnici Berlina odaju počast stradalima. 

[EPA]

Nakon što je policija ranije objavila da nije sigurna da li je uhapšen vozač kamiona, putem Twittera pozvala je građane na pojačani oprez te kazala “da ništa ne poduzimaju sami”.

 

https://www.instagram.com/p/BOP48LPjw2a/

 

Negirao povezanost s napadom

Ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Thomas Strobel izjavio je za javni servis SWR kako je, prema njegovim informacijama, “vozač kamiona još u bijegu”.

Uhićeni Pakistanac od samog početka je negirao bilo kakvu povezanost s napadom, a istraga nije pronašla tragove tipične kod pucanja iz vatrenog oružja.

U kabini kamiona pronađena je ustrijeljena osoba, za koju se pretpostavlja da je pravi vozač.

Poljak po imenu Lukasz, kojem je bilo 37 godina, vozio je za prijevozničku tvrtku svoga rođaka Ariela Zurawskog sa sjevera Poljske. Njemačke vlasti kažu da je Lukasz ustrijeljen.

“Jedna osoba ga ne bi mogla svladati”, rekao je Zurawski, opisavši Lukasza kao krupnog muškarca, visokog 183 cm i teškog 120 kg.

Lukaszova udovica i 17-godišnji sin su u stanju šoka.

Zurawski je ispričao da je Lukasz bio na cesti više od tjedan dana kada je stigao u Berlin kamionom natovarenim čeličnim gredama iz Italije. U normalnim okolnostima odmah bi istovario kamion u ponedjeljak, ali ga je naručitelj zamolio da odgodi isporuku do idućeg jutra.

Posljednji put je razgovarao sa suprugom u ponedjeljak oko 15 sati. Dogovorili su se da će se čuti i kasnije, ali više se nije javljao.

Zurawski je izjavio da je, po podacima GPS sustava u kamionu, vidljivo da je vozilo pokrenuto oko 15.45 i kretalo se samo naprijed-nazad, “kao da netko uči voziti”.

Zurawski kaže kako je odmah znao da je nešto pošlo po zlu jer je Lukasz uvijek strogo poštivao pravila i nikada ne bi pokrenuo vozilo za vrijeme obavezne stanke od vožnje.

“Na poslu smo ga zvali inspektor, jer je bio tako strog. Bio je dobar momak”, rekao je Zurawski.

Kamion je imao automatski prijenos pa ga je bilo lako voziti. Parkirno mjesto napustio je oko 19.40 sati i kretao se 10 kilometara do božićnog sajma.

“Možda je netko navodio vozača jer nije jednostavno doći od našeg parkirališta do božićnog sajma, lako se izgubiti”, rekao je Zurawski.

Istraga o ubistvu vozača

Poljske vlasti također su pokrenule istragu u Lukaszovu ubojstvu. Sindikat vozača pokrenuo je akciju prikupljanja donacija za Lukaszovu obitelj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar vanjskih poslova te zemlje Frank-Walter Steinmeier su posjetili trg Breitscheidplatz na kojem se napad desio i položili cvijeće, prenosi Welt. Tako su odali počast žrtvama napada u Berlinu.

U ranim jutarnjim satima, odmah nakon uhićenja osumnjičenog, nekoliko stotina metara od mjesta napada, policija je izvršila raciju u izbjegličkom smještaju u bivšoj zračnoj luci Tempelhof i pritom na saslušanje privela nekoliko mlađih muškaraca.

Izvor: Al Jazeera i agencije