ISIL preuzeo odgovornost za napad u Istanbulu

Skupina Islamska Država Iraka i Levanta (ISIL) preuzela je odgovornost za napad u noćnom klubu u Istanbulu tokom novogodišnje noći, kada je 39 osoba izgubilo život a 69 ranjeno.

“U nastavku blagoslovljenih operacija koje Islamska država sprovodi protiv Turske, heroj vojnik kalifata je napao jedan od najpoznatijih klubova u kojima kršćani slave njihove otpadničke praznike”, navodi se u saopštenju ISIL-a, prenosi Reuters.

Turski dužnosnici napad su okarakterizirali kao terorizam, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ocijenio da su takvi napadi osmišljeni kako bi se zemlja destabilizirala.

Među žrtvama su državljani Turske, Saudijske Arabije, Maroka, Libanona i Libije. Diplomatski predstavnici država iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije potvrdili su da među identificiranim žrtvama nema nikoga iz regije.

U napadu na noćni klub napadač je usmrtio policajca i jednog civila prije nego što je ušao u klub gdje je Novu godinu čekalo više od 600 osoba.

Napadač je mladić u 20-tim godinama

Mediji su izvještavali da su pojedini posjetitelji kluba, pokušavajući se spasiti, skakali u vodu odakle ih je policija izvukla. Prema informacijama policije, u klubu je bio jedan napadač za kojim i dalje tragaju.

“Nije bilo više napadača, bio je jedan. Nosio je kaput. Ušao je i počeo pucati. Imamo informaciju da je unutra oblačio različitu garderobu i da je pokušao izaći. Policija i dalje te informacije provjerava”, rekao je Suleyman Soylu, turski ministar unutrašnjih poslova.

Prema posljednjim informacijama koju je objavila istanbulska policija, napadač je mladić u srednjim 20-im godina, koji je nosio zelenu košulju, tamne hlače i crne cipele. Prema snimkama, ne govori dobro turski jezik i čuje se da mu turski nije maternji jezik. Potraga za napadačem odvija se u cijelom gradu.

Napad u Istanbulu osudili su brojni svjetsku dužnosnici a najjasnije poruke osude poslali su američki predsjednik na odlasku Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Izvor: Al Jazeera i agencije