ISIL preuzeo odgovornost za napad u Tunisu

Grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napad na muzej Bardo u Tunisu u kojem su u srijedu naoružani napadači ubili 23 ljudi, među kojima 20 turista, navodi se na audiosnimci objavljenoj u četvrtak na internetskim stranicama te grupe.
 
Grupa koja hara Sirijom, Irakom i Libijom zaprijetila je Tunisu drugim napadima upozorivši da je to tek “početak”.
 
Nazivajući napad na muzej “blagoslovljenim napadom na jedno od uporišta nevjernika u muslimanskom Tunisu”, glas koji se čuje na snimci kaže da su krvavu akciju izvela “dva viteza halifata, Abu Zakaria al Tunsi i Abu Anas al Tunsi”.
 
“Ono što ste vidjeli tek je početak. Nećete imati sigurnosti ni mira”, dodaje se na snimci, a prenosi Hina.
 
Hapšenja zbog napada
 
Devet osoba je uhapšeno nakon jučerašnjeg napada na muzej, osumnjičenih za umiješanost u talačku krizu.
 
Na ulice gradova bit će raspoređene vojne snage, nakon najave predsjednika Tunisa da zemlja stupa u rat protiv terorizma. Još nije poznato koji su motivi napadača.  
 
Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja, u napadu na nacionalni muzej Bardo u Tunisu ranjeno je najmanje 40 ljudi. 

Jedan od dvojice ubijenih napadača bio je odranije poznat vlastima, saopšteno je iz Policije, a ne odbacuje se mogućnost da je više osoba stajalo iza ovog zločina.

Obavještajne službe

Istrazi se pridružila i obavještajna služba, a u fokusu su osobe za koje se vjeruje da odlaze na strana ratišta. 

Tuniski predsjednik Beji Caid Essebsi osudio je napad na muzej u Tunisu u kojem i obećao je do posljednjeg daha boriti se protiv terorizma koji je nanio težak udarac toj zemlji, jer su većina žrtava strani turisti.

“U ratu smo s terorizmom i te divlje manjine neće nas zastrašiti. Borit ćemo se bespoštedno do posljednjeg daha”, rekao je predsjednik Essebsi u kratkom obraćanju koje je prenosila televizija.

“Želim da tuniski narod bude miran (…) mi ćemo pobijediti”, rekao je Essebsi, prenosi agencija Hina.

Obećao je da neće štedjeti napore kako bi vojsku opskrbio svom potrebnom opremom, a zemlja nastavila svoj demokratski put.

Premijer Essid je u televizijskom obraćanju rekao da su ubijena “četiri državljana Italije, jedna osoba iz Francuske, dvije iz Kolumbije, pet iz Japana, jedan Poljak, jedan Australac i jedna Španjolka”.

Napadači ubijeni

Državljanstvo drugih turista nije objavljeno, a Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije je kazalo da među žrtvama nema hrvatskih građana.

Ambasador Srbije u Tunisu Nikola Lukić ranije je rekao da među ubijenim turistima nema ni srpskih turista.

Osim turista ubijena su dva tuniska državljana – policajac i vozač autobusa.

U trenutku napada na muzej Bardo u središtu glavnoga grada Tunisa u susjednoj zgradi Parlamenta zastupnici su raspravljali o protivterorističkom zakonu. Nakon napada Parlament je evakuiran.

Dvojica napadača, koje je policija poslije ubila, zapucali su na turiste kad su izlazili iz autobusa ispred muzeja, a na televizijskim snimkama napada vidjelo se kako se više desetaka ljudi pokušava skloniti od pucnjave, a pokrivaju ih snage sigurnosti.

Napad na tako popularnu metu težak je udarac za malu sjevernoafričku državu koja se oslanja na europske turiste i dosad je uspijevala izbjeći nasilje, otkako je 2011. u narodnom ustanku svrgnut dotadašnji predsjednik Zine El-Abidine Ben Ali.

Ovo je najgori napad od Al-Kaidinog samoubilačkog napada 2002. na sinagogu na turističkom otoku Djerbi kad je poginula 21 osoba.

U Parizu je tuniski šef diplomatije Tajeb Bakuš pozvao međunarodnu zajednicu u akciju kako bi se u Libiji konačno sastavila jedinstvena vlada i optužio je za napad, nepostojanje države u Libiji koja je postala rasadnik terorizma.

Osude međunarodne zajednice

Svjetski lideri oštro su osudili napad u muzeju u Tunisu.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini optužila je “terorističke organizacije” za ovaj napad.

“Sa današnjim napadom u Tunisu, terorističke organizacije su još jednom napale zemlje i narod Mediterana”, navela je Mogherini u saopćenju, prenio je Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je napad na muzej Bardo nazvao “barbarskim činom”, za koji nema opravdanja.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon najoštrije je osudio napad i prenio najdublje izraze saučešća porodicama žrtava. Ban je izrazio solidarnost sa narodom i vlastima Tunisa.

Američki državni sekretar John Kerry je istakao da je Washington “uz narod Tunisa u ovom teškom trenutku”, pohvalivši brzu reakciju vlasti Tunisa u rješavanju talačke krize.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier nazvao je nasilje “kukavičkim napadom na sve”.

Predsjedavajući OSCE-a šef srpske diplomatije Ivica Dačić i generalni sekretar te organizacije Lamberto Zannier osudili su napad u Tunisu.

“Napad u Tunisu ponovno pokazuje da je bezbednost zemalja članica OEBS-a povezana sa sigurnošću njenih mediteranskih partnera”, istakao je Dačić u saopćenju.

Izvor: Agencije