ISIL preuzeo odgovornost za napade u Siriji

U Homsu eksplodirao automobil-bomba, nakon čega se detonirao bombaš samoubica (EPA)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za današnje napade širom Sirije u kojima je poginulo više od 40 osoba, dok ih je daleko više ranjeno.

U ponedjeljak ujutro, Siriju je potreslo pet žestokih eksplozija, većinom na teritorijama pod kontrolom vlasti iz Damaska.

Eksplozije su pogodile priobalni grad Tartous, centralni grad Homs, predgrađa prijestolnice Damaska, te sjeveroistočni grad Hasaku koji je većinom pod kontrolom Kurda, ali su i režimske snage prisutne.

Državni mediji javljaju kako je najmanje 30 osoba poginulo, a više od 40 ranjeno u dvostrukoj eksploziji kod Tartousa, u istoimenoj priobalnoj provinciji, gdje je baza Vlade predsjednika Bashara al-Assada.

Dodaje se kako je pet osoba poginulo, a dvoje ranjeno u „detonaciji motocikla koji je nosio eksploziv“ u Hasaki.

Državni mediji navode kako je automobil-bomba detonirala u jednoj kružnoj raskrsnici grada Homsa, gdje je poginulo najmanje četvoro, a 10 osoba je ranjeno.

Napad kod ruske baze

Dvije istovremene eksplozije pogodile su oblast mosta  Arzun, na prilasku sjeverozapadnom primorskom gradu Tartusu, u kojem se nalazi ruska vojna baza pod kontrolom sirijske vlasti, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Izvještaji o eksplozijama još pristižu, a agencije prenose da je u Homsu eksplodirao automobil-bomba, nakon čega se, po pristizanju spasilačke ekipe, raznio bombaš-samoubica, javlja SANA.

Opservatorija navodi da je jedna eksplozija pogodila vojni kontrolni punkt kurdskih snaga Asayesh, gdje su poginula dva vojnika.

SOHR javlja da se eksplozija dogodila i u jugoistočnom gradu Qamishli.

Izvor: Al Jazeera i agencije