ISIL prijeti baštini Kaldejske crkve

U iračkom gradu Mosulu, pripadnici kršćanske Kaldejske crkve pokušavaju sačuvati neke od najstarijih i najsvetijih relikvija svoje religije.

Hiljade rukopisa ukradene su prošle godine, kad su borci grupe Islamska država Irak i Levant zauzeli grad.

Sada objavljuju snimke na kojima prikazuju uništavanje značajnih građevina i dokumenata, javlja Kim Vinnell, novinarka Al Jazeere. 

U brdima iznad Alqosha na sjeveru Iraka smješteno je jedno od najznačajnijih svetišta Kaldejske crkve.

Tu je Manastir Rabbana Hormizda, nekada sjedište patrijarha koji su upravljali dijelom drevne Mesopotamije.

Duriad Tobiyz, savjetnik guvernera Ninive, kazao je: “Izgrađen je u sedmom stoljeću. U manastiru su sahranjeni mnogi kršćanski monasi koji su pratili oca Hormizda. I njegov grob je ovdje.  Ako ISIL dođe ovamo, sve će uništiti. Ovo mjesto je bitno za kršćane, ali i sve Iračane.”

Zaštita Kurda

Samo 12 kilometara dalje su prve linije fronta. Kurdi, koji su u 18. stoljeću opljačkali manastir, sada ga štite.

“Ovaj manastir čini mreža pećina. Dobro je očuvan zbog svoje važnosti i zbog toga što je generacijama mjesto hodočašća. Ali turisti ga više ne posjećuju zbog opasnosti koja je došla do njegovog praga”, javlja Vinnell.

ISIL je odlučio iskorijeniti kršćanstvo u Iraku i želi da svijet to zna. U Mosulu su opljačkane crkve povezane sa prvim apostolima, a hiljade relikvija uništene.

Ono malo što je ostalo, premješta se od crkve do crkve ili čuva na tajnim lokacijama širom Iraka.

Mosulski nadbiskup Nicodemus Sharif je kazao: “Došli su i rekli mi da imam samo pet minuta. Uzeo sam odjeću, ovu odjeću na meni, pasoš i pet knjiga i otišao.”

Sharif je trenutno u Erbilu. Pristao je da pokaže novinarima ono što je spasio. Tu je Biblija na aramejskom jeziku, pisana rukom. Izgubiti svoju historiju, kaže, znači izgubiti dostojanstvo.

“Ovdje je 160.000 ljudi. Spavaju na ulicama. ISIL im je sve uzeo”, kazao je nadbiskup Sharif.

U drugom manastiru u Alqoshu, fratar Gabriel Waheed Tooma ide korak dalje: “Ako se ovako nastavi, bit će to kraj za cijeli irački narod, za njegovu historiju i kulturu. Ako narod Iraka prihvati ovo to se dešava i ne suprotstavi se, njegova historija i kultura bit će uništene. Ako dopustimo da se to desi, izgubit ćemo svoj identitet. Sve je u našim rukama.”

Ali, ako na njegov i slične apele niko ne odgovori, dio naslijeđa stanovnika ove zemlje zauvijek će nestati.

Izvor: Al Jazeera