ISIL prijeti napadima na SAD i Evropu

Za sad se ne može provjeriti autentičnost videosnimke, za koju se tvrdi da je djelo pripadnika ISIL-a u iračkoj pokrajini Salahudin (Ilustracija)

Grupa Islamska država Irak i Levant upozorila je u novoj videoporuci da će zemlje koje sudjeluju u zračnim napadima na Siriju doživjeti istu sudbinu kao Francuska i prijete napadom na Washington.

“Govorimo zemljama koje sudjeluju u križarskim napadima: Tako nam Boga, imat ćete dan, uz Božiju pomoć, poput Francuske, tako nam Boga, pogodili smo Francusku u samo središte u Parizu, zaklinjemo se da ćemo pogoditi Ameriku u njeno središte u Washingtonu”, rekao je muškarac u maskirnoj uniformi s turbanom na videosnimci, na kojoj je pisalo da je to “Al Garib alžirski” i dodao: “Zaklinjem se Bogom, pogodit ćemo Ameriku na njezinu tlu. Osvojit ćemo Rim.”

Za sada se ne može provjeriti autentičnost videosnimke, za koju se tvrdi da je djelo pripadnika ISIL-a u iračkoj pokrajini Salahudin, sjeverno od Bagdada.

‘U rovovima, ne u hotelima’

“Al Garib alžirski ” također je upozorio Evropu u videosnimku da slijede novi napadi.

“Govorim evropskim zemljama da stižemo, stižemo s eksplozivnim napravama, dolazimo s pojasevima eksploziva i pištoljima s prigušivačima  i nećete nas moći zaustaviti, jer smo danas mnogo jači nego prije”, rekao je.

Očito se referirajući na bečke međunarodne razgovore o kraju rata u Siriji, drugi muškarac, identificiran na video snimci kao “Al Karar irački”, poručio je francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu: “Mi smo odlučili pregovarati s tobom u rovovima, a ne u hotelima.”

Izvor: Agencije