ISIL prijeti Španiji: Osvetit ćemo se za inkviziciju, bit ćete halifat

Video je objavljen šest dana nakon napada za koje je ISIL preuzeo odgovornost, a u kojima je poginulo 15, a ranjeno 200 osoba (EPA)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant objavila je snimak na španskom jeziku u kojem prijeti “osvetom” Španiji zbog napadača koje je policija ubila tokom prošlosedmičnih napada u Barceloni i Cambrilsu, piše španski list Pais.

Na snimku su dvojica boraca ISIL-a koji govore na španskom jeziku s arapskim akcentom i poručuju: “Po volji Allaha, Andaluzija će ponovo postati ono što je nekada bila, dio halifata.”

“Španski kršćani, ne zaboravite muslimansku krv koja je prolivena tokom španske inkvizicije. Osvetit ćemo vam se za masakr koji sada provodite protiv ISIL-a”, kaže na snimku borac ISIL-a, koji se predstavio kao Abu Lais Al-Qurdubi, ili Abu Lais iz Cordobe.

‘Nećemo vas ostaviti na miru’

“Mi vas nikada nećemo ostaviti na miru”, dodao je drugi čovjek sa snimka, koji se predstavio kao Abu Salman Al-Andalus.

Prema policijskim navodima, Abu Lais je, ustvari, 22-godišnji Muhammad Yasin Ahram Perez iz Cordobe, a njegov otac, Marokanac Abdelah Ahram, trenutno je u zatvoru u Tangeru.

Drugi muškarac nije identifivirvan, pošto mu je lice pokriveno i vide mu se samo oči.

Andaluzija je najjužnija autonomna španska pokrajina, u kojoj su više od pet vijekova živjeli i  vladali muslimani.

Povećane mjere sigurnosti

Video je objavljen u srijedu navečer, šest dana nakon napada za koje je ISIL preuzeo odgovornost, a u kojima je poginulo 15, a ranjeno 200 osoba.

Na snimku su i fotografije napada u Barceloni, španskog premijera Mariana Rajoya, španskog kralja Felipea VI te Junesa Abujakuba, muškarca koji je upravljao kombijem koji se prošlog četvrtka zabio u pješake u ulici La Rambla, usmrtivši 15 osoba.

Španija se trenutno nalazi na četvrtom, od ukupno pet, nivoa opasnosti od mogućeg novog napada, iako su nakon napada u Barceloni i Cambrilsu mjere sigurnosti povećane na željezničkim stanicama, aerodromima i mjestima gdje se okupljaju velike grupe ljudi.

Izvor: Agencije