ISIL prijeti ubistvom japanskih talaca

Japanska Vlada objavila je da „neće pokleknuti pred terorizmom“ reagirajući na prijetnju ISIL-a (AP)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) zaprijetila je u novoj videosnimci da će ubiti dvojicu japanskih talaca za koje tvrdi da ih drži te je zatražila otkupninu od 200 miliona dolara od japanske Vlade kako bi im spasila život.

U videosnimci objavljenoj na internetu, čija autentičnost nije neposredno potvrđena, grupa koja kontrolira velike dijelove teritorije u Iraku i Siriji prijeti da će “u sljedeća 72 sata ubiti oba taoca“ i traži od japanske Vlade da isplati 200 miliona dolara za spas njihovih života.

„Japanskom premijeru: Iako ste udaljeni više od 8.500 kilometara od Islamske države, dobrovoljno učestvujete u ovom krstaškom pohodu“, navodi naoružani muškarac u videu.

„Ponosno ste donirali 100 miliona dolara da ubijete naše žene i djecu, da uništite domove muslimana“, dodaje.

Japanski premijer u posjeti Bliskom istoku

U snimku se prikazuju i dva čovjeka u narandžastim odijelima, koje je grupa identificirala kao Harunu Yukawu i Kenjija Gota Jogu.

Premijer Japana Shinze Abe zatražio je od ISIL-a da odmah oslobode dvojicu talaca Japanaca.

“Najoštrije zahtijevam da oni ne budu povrijeđeni i da odmah budu oslobođeni”, rekao je Abe na konferenciji za novinare tokom posjete Jerusalemu, nakon čega će se susresti sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu na Zapadnoj obali, posljednjoj etapi turneje koja obuhvata Egipat, Jordan i Izrael.

Japanska Vlada objavila je u utorak da “neće pokleknuti pred terorizmom”, reagirajući na prijetnju ISIL-a.

“Stav naše zemlje da ne poklekne u borbi protiv terorizma ostaje nepromijenjeno”, izjavio je glasnogovornik Vlade Yoshihide Suga na susretu s novinarima nakon objave videosnimke čija se autentičnost trenutno ispituje.

Izvor: Agencije