ISIL prijeti ubistvom novinara i pilota

Grupa traži oslobođenje Sadzide al-Rishavi, zatvorene u jordanskom zatvoru nakon što je u septembru 2006. osuđena na smrt (Al Jazeera)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) uputila je novi ultimatum kojim zahtijeva oslobođenje u roku od 24 sata iračke zatvorenice u Jordanu, dok će u suprotnom pogubiti japanskog taoca i jordanskog pilota.

Japan se odmah obratio za pomoć Amanu u spašavanju svog državljana, nakon pogubljenja prvog japanskog taoca, prenose agencije.

Videosnimak postavljen na web stranice pokazuje fotografiju japanskog taoca, novinara Kenjia Gotoa, koji, držeći fotografiju jordanskog pilota Maaz al-Kasasbeha, kojeg je zarobio ISIL, izgovara nove prijetnje.

Autentičnost snimka

Grupa traži oslobođenje Sadzide al-Rishavi, zatvorene u jordanskom zatvoru nakon što je u septembru 2006. godine osuđena na smrt zbog terorizma iz 2005. godine, kada je u tri samoubilačka atentata koje je počinio njen suprug ubijeno 60 ljudi u hotelu u Amanu.

Jordanski vojni izvor je rekao da jordanske službe provjeravaju autentičnost videosnimka koju se pripisuje ISIL-u, prenose agencije.

Nezavisni novinar Kenji Goto zarobljen je krajem oktobra, a pilot Maaz Al-Kasasbeh je uhapšen 24. decembra, nakon pada njegovog F-16 aviona iznad Sirije, dok je vodio napad na položaje ISIL-a u okviru međunarodne koalicije koju predvodi SAD.

Izvor: Agencije