ISIL prijeti zemljama koalicije

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant ponovo prijeti. Pozivaju svoje pristalice na nove napade na američke, francuske, te državljane ostalih država koje su se priključile koaliciji za uništenje ove pobunjeničke grupe, koja je na internetu objavila novi 41-minutni audiozapis s pozivom na nove napade.

“Morate napasti borce, njihove vođe i grupe tirana. Napadnite policiju, snage sigurnosti, tajne agente, kao i njihove ljude. Zagorčajte im živote i neka se o sebi zabave. Amerikance, Egipćane, posebno pakosne i prljave Francuze, ili Australce, ili Kanađane, ili bilo kojeg drugog nevjernika koji pripada jednoj od država koje su ušle u koaliciju protiv ISIL-a”, govori Abu Muhammad Al-Adnani, glasnogovornik ISIL-a.

Iran spreman za borbu

Članovi ove grupe komuniciraju s određenim grupama u Egiptu, priznaju egipatski zvaničnici. Posebno su zabrinuti za egipatsku grupu Ansar Bayt Al-Maqdis, stacioniranu na području Sinaja. Ta grupa je u proteklih godinu dana ubila stotine egipatskih vojnika te obezglavila nekoliko Egipćana u posljednjih nekoliko sedmica, optužujući ih da su izraelski špijuni.

Egipatske vlasti duboko su zabrinute ovakvim razvojem događaja. U otvoreni rat s ISIL-om do sada se upustili SAD i Francuska. I u nedjelju su ove dvije države iz zraka gađale položaje pripadnika ISIL-a u Iraku. Ukoliko bude potrebe za bombardiranjem njihovih položaja u Siriji, i druge države obećavaju podršku.

U borbu protiv ISIL-a mogao bi se uključiti i Iran. Nakon nedavne prozivke američkog državnog sekretara Johna Kerryja da Iran mora odigrati svoju ulogu u borbi protiv radikalnih grupa, iranski predsjednik Hassan Rouhani poručuje: “Mi smo spremni.”

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije