ISIL šuti o Salopeku, potraga traje

Egipatske vlasti za Salopekom su pokrenule intenzivnu potragu (Screenshot)

Potraga za hrvatskim državljaninom Tomislavom Salopekom, kojeg su krajem srpnja u Egiptu oteli pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), i dalje traje.

Novih službenih informacija je malo, jer iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova kažu da zbog osjetljive situacije ne mogu detaljnije govoriti o tom slučaju.

“Ni pet dana od objave snimke na kojoj skupina Pokrajina Sinaj, povezana sa ISIL-om, prijeti smaknućem hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, njegova sudbina nije poznata. Zna se tek da su egipatske vlasti za Salopekom pokrenule intenzivnu potragu. Zbog sigurnosnih razloga, ali i empatije prema obitelji otetog hrvatskog državljanina, na medije su apelirali Ministarstvo vanjskih poslova, ali i Hrvatsko novinarsko društvo da se objavljuju samo službene informacije. Jedina takva je ona da država kontinuirano radi na rješavanju ovoga slučaja i nikakvi drugi detalji nisu poznati”, javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Salopek je otet 22. srpnja, na području Kaira, dok je službenim automobilom francuske kompanije za koju tamo radi putovao na posao.

Dva tjedna kasnije, 5. kolovoza na internetu je objavljen video u kojem Tomislav Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita da će ga otmičari smaknuti ako u roku 48 sati egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.

Po objavi snimke u Egipat je otputovala hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ali o detaljima posjeta javnost nije upoznata.

Predsjednica bez komentara

U međuvremenu je i obitelj Salopek uputila apel otmičarima da puste Tomislava na slobodu.

Ponovno se oglasila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, rekavši kako ne može komentirati slučaj otetog Salopeka, ali je zamolila medije da poštuju njegovu sigurnost i privatnost njegove obitelji.

“Ne mogu sada komentirati ništa što se događa u tom slučaju”, odgovorila je Grabar-Kitarović.

“Još jednom molim za razumijevanje i molim medije da cijelo ovo pitanje drže u granicama da se poštuje sigurnost Salopeka i privatnost njegove obitelji”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ponavlja da hrvatska vlada svim mehanizmima koje ima na raspolaganju pokušava osloboditi Salopeka.

Otmičari se nakon objave snimka više nisu oglasili, a egipatske snage sigurnosti pokrenule su opsežnu potragu za otetim Salopekom.

Izvor: Al Jazeera i agencije