ISIL u Iraku iz zasjede ubio 27 provladinih boraca

Većini žrtava odrubljena je glava, rekao je anonimni general (AP)

Dvadeset sedam pripadnika iračkih provladinih snaga, koje su imale važnu ulogu u borbi s grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL), ubijeno je kasno u nedjelju iz zasjede koju su im borci ISIL-a postavili blizu Kirkuka, na sjeveru zemlje, saopćile su u ponedjeljak te paravojne snage.

“U nedjelju navečer jedinica Hashd al-Shaabija (Snage narodne mobilizacije) upala je u zasjedu terorističke grupe Islamska država Irak i Levant u okolici Hawije. Napadači su bili u vojnim uniformama i 27 naših junaka poginulo je u borbi mučeničkom smrću”, navodi se u saopćenju snaga koje uglavnom čine šiitske milicije.

Ta jedinica, dodaje se u saopćenju, “ovih dana izvodila je operacije kako bi zaustavila teroriste i razbila ćelije ‘spavača’ u okrugu Hawija”, u pokrajini Kirkuk.

Najteži incident

Prema riječima generala policije u Kirkuku, koji je htio ostati anoniman, većini žrtava odrubljena je glava, prenosi Hina.

Ovo je najteži incident otkad su vladine snage u oktobru oslobodile okrug Hawija, posljednje uporište ISIL-a na sjeveru Iraka. No, Hashd upozorava da ISIL nije potpuno nestao i da njegove ćelije otad vode skriveni rat.

Premijer Haider al-Abadi naredio je provođenje istrage o incidentu, rekao je Faleh al-Fayad, vođa Hashda.

Izvor: Agencije