ISIL u Mosulu napravio nove pokolje civila

UNHCR tvrdi da je više od 231 civila u pokušaju bijega iz zapadnog Mosula ubijeno od  26. maja (Reuters)

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant izveli su u Iraku dva nova pokolja nad civilima koji bježe iz Mosula, objavili su u četvrtak Ujedinjeni narodi u Ženevi, na temelju izvještaja o znatnoj eskalaciji ubijanja civila dok traje ofanziva iračke vojske za preuzimanjem zadnjih dijelova toga grada iz ruku ISIL-a.

Borci ISIL-a se služe civilima kao ljudskim štitom i ubijaju stanovnike koji pokušavaju pobjeći iz Mosula, koji iračka vojska pokušava vratiti pošto ga je ISIL 2014. godine proglasio prijestolnicom samozvanog kalifata, munjevitim ratom, u kojem je osvojio dijelove Iraka i Sirije.

“Vjerodostojni izvještaji govore da je više od 231 civila u pokušaju bijega iz zapadnog Mosula ubijeno od  26. maja, a među njima najmanje su 204 osobe ubijene zadnje sedmice”, navodi u izjavi u četvrtak UN-ov Visoki komesarijat za ljudska prava.

“Ubijanje djece koja bježe na sigurno sa svojim porodicama… nema riječi osude za takve neopisive zločine”, rekao je visoki komesar UN-a ljudska prava Zeid Ra'ad Al Husein, javlja Reuters.

Istraga o zračnom udaru

Vojska iračke Vlade preuzela je istočni Mosul u januaru i počela 27. maja ofanzivu u namjeri da protjera sve ISIL-ovce iz toga grada, u kojem je blokirano još oko 200.000 stanovnika u užasnim uvslovima.

Borci ISIL-a su 26. maja ubili 27 osoba, među njima žene i djecu, koji su pokušali pobjeći iz četvrti Al-Shifa, saopćio je UNHCR.

U subotu, 3. juna, ISIL-ovci su ubili najmanje 41 civila u istoj toj četvrti, dok su ti ljudi pokušavali pobjeći prema položajima iračke vojske.

To su novi pokolji u odnosu na prethodne podatke, prema kojima je ISIL ubio najmanje 163 osobe dok su pokušavale pobjeći od borbi na sigurno, piše agencija dpa.

UNHCR istražuje također izvještaje o 50 do 80 ubijenih u zračnom napadu na okrug Zanjili u Mosulu 31. maja, no nije naveo ko je odgovoran za taj zračni udar.  

Izvor: Agencije