Američki specijalac ubijen u napadu ISIL-a

Vojnik je bio dio tima koji savjetuje Pešmerge u kampu u blizini Tal Asqufa (AP)

Pripadnik američkih specijalnih jedinica US Navy SEALs je ubijen u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant, saopćio je američki vojni zvaničnik.

Vojnik Charlie Keating IV je treći Amerikanac koji je ubijen u Iraku otkako je Washington pokrenuo kampanju protiv te grupe, prenosi AFP.

Američki odbrambeni zvaničnik je kazao da je vojnik ubijen u organiziranom napadu, nakon što su ISIL-ovi bombaši samoubice i teško naoružani vojnici pokušali da probiju odbrambene linije kurdskih Pešmergi sjeverno od Mosula.

Keating je bio dio tima koji savjetuje Pešmerge u kampu u blizini Tal Asqufa, pet kilometara od linije fronta.

Drugi vojnici napustili bojno polje

“Pripadnici jedinice SEALs su se borili, ali njih je malo i zato nisu smjeli biti u direktnom kontaktu”, rekao je zvaničnik.

Dodao je da su drugi vojnici napustili bojno polje nakon što je njihov kolega upucan.

Prošlog mjeseca Ujedinjeni narodi su objavili da šalju dodatne vojne snage u Irak, čime je njihov broj povećan na više od 4.000.

ISIL je već ubio dva pripadnika američke vojske u Iraku. Američki marinac je ubijen u raketnom napadu u martu, dok je pripadnik specijalnih snaga smrtno stradao tokom racije u zatvoru prošlog oktobra.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je nedavno saopćio da će poslati dodatnih 250 pripadnika američke vojske u Siriju kako bi pomogli lokalnim snagama u borbi protiv ISIL-a, čime se broj američkih trupa koje se bore protiv te grupe povećao na 300.

Izvor: Al Jazeera i agencije