ISIL uništio zatvor u Palmiri, simbol represije iz ‘80-ih

Veliki zatvor u pustinji nije smješten unutar antičkoga grada već u novosagrađenom Tadmoru (AP)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) eksplozijama je raznijela zatvorski kompleks u Palmiri, koji je bio jedan od simbola represije sirijskog režima ‘80-ih godina, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Veliki zatvor u pustinji nije smješten unutar antičkoga grada već u novosagrađenom Tadmoru, a uništen je nakon su borci ISIL-a postavili bombe unutar kompleksa i oko njega, navodi nevladina organizacija.

Pripadnici ISIL-a su prije 10 dana zauzeli antički grad Palmiru, upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine, i do danas nije bilo dojava o uništenju kulturnih spomenika starih 2.000 godina.

Simpatizeri ISIL-a su na društvenoj mreži Twitter objavili nekoliko fotografija razaranja zatvora.

Član sirijske opozicije u egzilu Mohamad Sarmini napisao je na Twitteru da je ISIL „eksplozijama u zatvoru Palmire izbrisao dokaz kriminala Assadova klana“.

Zatvor u Palmiri poznat je po pokolju 1980. godine kada je ubijeno više stotina, po nekima i 1.200 zatvorenika u ćelijama u odmazdi za pokušaj atentata na Hafeza al-Assada, oca sadašnjeg predsjednika Bashara al-Assada.

Snimci mučenja

Brojni politički zatvorenici u zatvoru u Tadmoru (gradu pored Palmyre) umirali su i bili mučeni godinama, a kada je izbila pobuna 2011. godine, vlasti su onamo počele slati neposlušnike i dezertere.

Prije pada Palmire u ruke ISIL-a, režim Assada je prebacio zatvorenike u druge kaznionice u Siriji, navodi SOHR.

Prije eksplozije, ISIL je objavio dosad neprikazanu videosnimku ćelija, ponajviše samica koje su gotovo bez danjeg svjetla.

Bivši tužitelji za ratne zločine objavili su u januaru 2014. godine da je fotograf sirijske vojne policije pružio dokaze o sistematskom mučenju i ubistvu 11.000 zatvorenika u sirijskim zatvorima.

Sirijska vlada je snimke nazvala montažom i odbacila optužbe kao politiziranje.

Izvor: Agencije