ISIL upao u palestinski izbjeglički kamp

Kamp Yarmouk izgrađen je tokom arapsko-izraelskog rata 1948. godine za palestinske izbjeglice (AP)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je kontrolu nad velikim dijelom izbjegličkog kampa Yarmouk u južnom Damasku u kojem žive uglavnom palestinske izbjeglice, kazali su visoki palestinski zvaničnik, svjedoci i grupa aktivista. 

Anwar Abdel Hadi, politički direktor u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji u Damasku, rekao je za AFP da su „borci iz ISIL-a jutros pokrenuli napad na Yarmouk te da su preuzeli većinu kampa“.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćila je da ISIL ima kontrolu nad „velikim dijelom“ tog naselja nakon borbi sa palestinskom grupom, koja je također protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Granatiranje kampa

Aktivista u Yarmouku, koji nije htio da bude imenovan, rekao je za Al Jazeeru da su borci ISIL-a iz susjednog grada Hajr al-Aswad upali u zapadni dio kampa i preuzeli ga od palestinske oružane grupe Bait al Maqdis.

Dodao je da se borbe nastavljaju i negirao je navode da je većinu Yarmouka preuzeo ISIL.

„Dijelovi Yarmouka se granatiraju, ali nije jasno da li to rade snage režima ili ISIL“, rekao je.

Navodno se dim vidi iznad tog dijela kampa. 

Stanovnici Yarmouka tvrde da je jedan od razloga zašto su počele borbe nedavna hapšenja boraca ISIL-a u tom distriktu koji su optuženi da su ubili jednog od vođa Bait al Maqdisa.

Kamp kontrolišu palestinske i sirijske oružane grupe, uključujući Al-Nusra Front, Ahrar al-Sham i druge birgade Slobodne sirijske vojske. 

Dom za 18.000 ljudi

Kamp Yarmouk izgrađen je tokom arapsko-izraelskog rata 1948. godine za palestinske izbjeglice.

Nekada je bio dom za 160.000 palestinskih izbjeglica i Sirijaca, ali su ga u toku sukoba u Siriji opkolile Vladine snage.

Sirijski pobunjenici povukli su se iz kampa u februaru 2014. 

Procjenjuje se da je u kampu ostalo najmanje 18.000 ljudi nakon što su mnogi pobjegli zbog borbi. 

Kako su upozoravale brojne humanitarne organizacije, situacija u Yarmouku je alarmantna, jer nedostaje hrane, vode i lijekova.

Izvor: Al Jazeera