ISIL zauzeo branu, nestašica vode u Ramadiju

Ugrožena područja vodu će uzimati iz rezervi, no ni rezerve neće dugo izdržati, upozorilo je iračko Ministarstvo voda (Getty Images)

Nakon što su borci grupe Islamska država Irak i Levant zatvorili vodu na brani Ramadi na rijeci Eufrat stanovništvo tog područja naišlo je na ozbiljne probleme s nestašicom vode.

Generalni direktor Projekata vezanih za vodu, direkcije koja djeluje pri Ministarstvu voda, Ali Hashim upozorio je da su borci ISIL-a zatvorili protok vode na brani Ramadi te da je to pričinilo ozbiljne probleme širem regionu, javlja Anadolija.

“Činjenica da je ISIL zatvorio protok vode na brani Ramadi uzrokovala je velike štete regionu sliva Eufrata. Gradovi poput Nejefa, Kerbele, Babilona, Divaniye, Musenne i šireg regiona već imaju poteškoće pri nabavci vode”, kazao je Hashim.

Ministarstvo je uradilo sve kako bi pomoglo građanima u ovim momentima.

Rezerve neće dugo izdržati

Pomenuta područja će vodu uzimati iz rezervi, no ni rezerve neće dugo izdržati, upozorilo je iračko Ministarstvo voda.

“Naše rezerve vode su znatno manje u odnosu na prošlu godinu. Stoga je potrebno što prije osloboditi branu Ramadi od terorista i osigurati protok vode”, kazao je Hisham.

ISIL je u utorak zatvorio protok vode na brani Ramadi, na rijeci Eufrat. Također je zatvoren dotok vode za istočni dio grada Ramadija.

Površinski najveća oblast u Iraku, oblast Anbar, sa središtem u Ramadiju skoro dvije sedmice je pod kontrolom ISIL-a.

Iračka vojska zajedno sa trupama milicije Hashed al Shabi 26. maja pokrenula je akciju širokih razmjera kako bi oslobodila područje Anbara. 

Izvor: Agencije