ISIL zauzeo cijelu Palmiru, Sirijska vojska napustila grad

Pripadnici ISIL-a uništili su brojne spomenike tokom 10-mjesečne okupacije Palmire (AP)

Borci grupe Islamska država (ISIL) ponovo su u nedjelju zauzeli Palmiru nakon što su se sirijske oružane snage povukle iz tog pustinjskog grada na istoku Sirije, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“Uprkos zračnim udarima koji su u toku, ISIL je ponovo zauzeo cijelu Palmiru nakon što se sirijska vojska povukla južno od grada”, rekao je direktor Opservatorije sa sjedištem u Londonu Rami Abdel Rahman, prenosi AFP.

Reporter Al Jazeere iz Homsa također je potvrdio da je ISIL ponovno zauzeo ovaj grad koji se nalazi u oblasti Homs.

ISIL je velikom brzinom ponovo preuzeo kontrolu nad drevnim gradim nakon što su izveli juriš na sjeverno predgrađe i osvojili čuvenu tvrđavu iznad zapadnog dijela Palmire, navodi francuska agencija.

Ruski udari

Novinska agencija Amaq, koja je povezana sa ISIL-om, također je izvijestila da je ISIL danas ponovo uspostavio “potpunu kontrolu” nad gradom nakon što je zauzela zamak, koji se nalazi na strateškom uzvišenju iznad grada.

U novi juriš borci ISIL-a su krenuli ubrzo nakon što su se u zoru povukli iz Palmire poslije snažnih ruskih zračnih udara, samo nekoliko sati nakon što su protekle noći ušli u taj drevni grad odakle su protjerani prije devet mjeseci, saopćila je ranije danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je danas da su ruski avioni izveli 64 napada tokom operacije istjerivanja ISIL-a iz strateških oblasti oko Palmire, usmrtivši više od 300 njihovih boraca, prenio je Reuters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je jučer saopćila da su pripadnici IS ponovo ušli u Palmiru, odakle su protjerani prije devet mjeseci, i da je, nakon brzog napredovanja, uspostavila kontrolu nad najvećim dijelom tog grada osim južnog dijela.

Medijski ogranak sirijske vojske objavio je videosnimak iz unutrašnjosti ovog grada, u pokušaju opovrgavanja tvrdnje ISIL-a da je

Pripadnici ISIL-a uništili su brojne spomenike tokom 10-mesečne okupacije Palmire, drevnog Tadmora, grada koji je na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine, podsjećaju agencije.

Hramovi stari dva milenija, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti ostale su u ruševinama.

ISIL je u maju prošle godine zauzeo više gradova u provinciji Homs, uključujući i Palmiru.

Izvor: Al Jazeera i agencije